Анатолій Бондар: «Головні критерії оцінки роботи кожного держлісгоспу – інтереси держави, благополуччя людини, стан лісових культур!»

personАвтор:  пресслужба ВОУЛМГ
access_time31.10.2022 12:42 categoryЗагальні новини
 
Під головуванням начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Бондаря Анатолія Омеляновича 31 жовтня відбулося засідання колегії  обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому розглянуто підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств за 9 місяців 2022 року, питання стану роботи управління з персоналом на підприємствах лісового господарства та стану роботи з громадськістю, ЗМІ.
Бондар А.О. акцентував увагу на важливості історичного моменту в роботі держпідприємств лісового господарства – реформуванні обласних управлінь лісового та мисливського господарства, держлісгоспів. Анатолій Омелянович підкреслив:
- Будь-яке реформування – справа нелегка, нова. Зрозуміло, сприймається з тривогою. Ми, реформуючи обласне управління лісового та мисливського господарства, держлісгоспи, маємо подумати про кожну людину, яка працює в системі лісового господарства. Первинні ланки – лісництва – працюють у звичному режимі. 
У лісовому господарстві загалом залишається чимало болючих питань. Попри це, держпідприємства лісового господарства Вінниччини виконують першочергове завдання - створення лісів.
Анатолій Омелянович вкотре наголосив на важливості якісного проведення всіх необхідних лісокультурних заходів. Це стосується і доглядів за культурами, і рубок доглядів. Вимога начальника управління принципова, стратегічна: війна закінчиться, реформування буде проведено, проблеми сьогоднішнього дня пройдуть, вирішаться, а держава повинна мати в майбутньому високоякісні ліси, які принесуть українському народу користь. І ці ліси закладаються сьогодні!
Бондар А.О. проаналізував фінансово-господарську діяльність держпідприємств лісового господарства Вінниччини за 9 місяців 2022 року.
Створено 776 га лісових насаджень. Проведено догляд за лісовими культурами на площі 11 тис. га. Реалізовано лісопродукції на 783 млн. грн., спрямовано на ведення лісового господарства 723 млн. грн. власних коштів. Всього державі перераховано 336 млн. грн. податків, зборів, в т. ч. єдиного соціального внеску – 71 млн. грн. (126% до відповідного періоду 2021 р.). Капітальні інвестиції склали 32 млн. грн. 
Так що цифри говорять самі про себе. Лісівники працюють на сьогодення й майбутнє України. Під час осінньої  посадки лісу на виконання програми Президента «Зелена країна» держлісгоспи області разом з вінничанами вже посадили 325 тис. шт. дерев. Акція продовжується.
Особливу увагу Бондар А.О. приділив питанню забезпечення жителів Вінниччини дровами. За 10 місяців 2022 року держлісгоспи Вінниччини направили на енергоринок області 194,5 тис. кубометрів дров паливних, з них населенню – 138,4 тис. кубометрів. Це на 27,6 тис. кбм більше у порівнянні з відповідним періодом 2021 року! І це ще не остаточна цифра, адже календарний рік ще триває, а опалювальний сезон – у розпалі. Тому очікуємо ще більшого показника.
Начальник управління зобов’язав директорів держлісгоспів з усією відповідальністю ставитися до забезпечення Вінниччини альтернативними видами палива, функціонування інтернет-магазину «ДроваЄ».  Адже держлісгоспи збільшили обсяги реалізації дров паливних, переорієнтувавши певну кількість дров'яної деревини та лісосічних відходів на паливні потреби, за рахунок цього забезпечивши попит, який значно зріс. Дуже важливою в цьому питанні є співпраця з ОТГ, постійне інформування населення про необхідність вчасного завезення дров у своє домогосподарство, обов’язкове підсушування дров, що збільшить їх калорійність на 20% і продовжить термін експлуатації котлів.
Перед керівниками підпорядкованих управлінню державних підприємств лісового господарства Анатолій Омелянович поставив основну вимогу: забезпечити максимальне надходження коштів до каси держлісгоспів через збільшення реалізації деревної продукції та продукції побічного користування, посадкового матеріалу основних лісоутворюючих порід та декоративного посадкового матеріалу, суворе дотримання фінансової та розрахункової дисципліни, ефективне використання зароблених коштів.
Бондар А.О. наголосив, що лише максимальні надходження від ведення лісового господарства дадуть змогу допомогти ЗСУ, виплатити працівникам гідну зарплату, захистити й підтримати працівників, ветеранів лісового господарства. Потрібно ефективно господарювати, щоб мати кошти на створення лісів, догляд за ними, охорону й захист лісів, збереження кадрів.
На колегії з основними питаннями порядку денного виступили заступники начальника ВОУЛМГ Котенко В.Г., Колчанов А.В.,  начальник відділу лісового господарства Мельник І.В., головний спеціаліст по роботі з персоналом Шмалюх А.М., прес-секретар Вовк С.Т.
На засіданні колегії намічено ряд заходів щодо виконання в четвертому кварталі 2022 року планових завдань,  співпраці з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування в питаннях виділення землі під заліснення, дотримання іншими лісокористувачами області Лісового кодексу.
Підсумовуючи роботу колегії, начальник управління Бондар А.О. наголосив, що головними критеріями роботи кожного держпідприємства є інтереси держави, людина, забезпечення її матеріальних і духовних потреб, стан лісових культур. А це можливо при одній умові – високоефективній роботі держпідприємства, що гарантує високі податки в державну казну і гідну зарплату працівникам, соціальну захищеність в непростий час, впевненість у завтрашньому дні, моральний комфорт.