Анатолій Бондар: «У лісівників Вінниччини в пріоритеті – сучасні технології створення та догляду за лісовими культурами з формуванням майбутніх високопродуктивних лісів»

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time21.07.2022 19:44 categoryЗагальні новини
Стан лісових культур – найважливіший критерій оцінки роботи кожного лісівника зокрема та держлісгоспу в цілому. На цьому постійно наголошує начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар: 
- У лісівників Вінниччини в пріоритеті – сучасні технології створення та догляду за лісовими культурами з формуванням майбутніх високопродуктивних лісів. І незважаючи на війну, на звірства окупантів на українській землі, ми, лісівники, маємо створювати, вирощувати ліси майбутнього для незалежної, вільної, демократичної України. Сьогодні лісівники Вінниччини своєю сумлінною працею наближають Перемогу над ворогом: забезпечують фронт деревиною для будівництва фортифікаційних споруд, перевиконують плани реалізації деревини, наповнюють державну казну податками, забезпечують вінничан, підприємства дровами паливними, формують і відправляють гуманітарні вантажі в зону бойових дій, постраждалим від війни областям, матеріально підтримують сім’ї лісівників, які відправили на фронт своїх синів, батьків, чоловіків. Дружній трудовий колектив вінницьких лісівників впевнено й цілеспрямовано працює.
Лісівники Вінниччини надзвичайно відповідально ставляться до проведення доглядів за лісовими культурами.
Завершується другий місяць літа. Лісівники Вінниччини провели уже значні обсяги робіт із доглядів за лісовими культурами. На сьогодні виконано догляди за лісовими культурами у держлісфонді на площі майже 6 тис. га , а у захисних насадженнях – на площі 135 га. З цієї кількості механізований догляд становить більшу частину, а саме 4200 га. На сьогодні цей спосіб значно спрощує лісівничу працю, зменшуючи фізичне навантаження. Для проведення механізованих доглядів використовують культиватор КЛБ 1,7, кущорізи (для знищення небажаної порослі), мульчер (знищує у міжряддях небажану рослинність, подрібнює її на дрібну фракцію, яка потім перегниває, збагачуючи ґрунт поживними речовинами).
Найбільший об’єм робіт виконали гайсинські лісівники (понад 1640 га), а також тульчинські (майже 1500 га) та жмеринські (понад 1200 га).
Основна мета доглядів за лісовими культурами – створення умов для росту головних лісоутворюючих порід, покращення водного та температурного режиму, усунення негативного впливу трав’янистої рослинності та другорядних порід, сприяння інтенсивнішому росту лісових культур, особливо в перші роки після створення. Також важливим є те, що знищення бур'янів та трави знижує ймовірність поширення вогню в лісових масивах.
Сьогодні про те, як і для чого лісівники Вінниччини проводять догляди за лісовими культурами, знімали телесюжет журналісти телеканалу «Суспільне Вінниця». Зйомки проводилися на лісовій ділянці Вінницького лісництва ДП «Вінницький лісгосп».
Стежте за нашими анонсами.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ