Бережіть ліс від вогню!

personАвтор:  Центрально-Західне міжрегіональне управління ЛМГ
access_time25.04.2023 15:57 categoryЗагальні новини
З початком весни традиційно активізувались палії сухої трави, очерету, чия нерозумна поведінка загрожує і виникненню лісових пожеж. Існують й інші ймовірні причини виникнення лісових пожеж, проте у більшості виною їх є людина. 
Центрально-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства Центрально-Західне міжрегіональне управління ЛМГ організовує виконання протипожежних заходів на підприємствах, що належать до сфери управління Держлісагентства України.
Лісівники бережуть ліси від вогню. І тому здійснюють різні заходи протипожежної безпеки. Один із них – це створення мінералізованих смуг.
Облаштування мінералізованих смуг – це один із ефективних методів боротьби з вогнем. Мінсмуги створюють з допомогою техніки таким чином, що органічний матеріал, який може займатись (трава, листя), присипається мінеральним шаром ґрунту. Тому мінсмуга виконує роль своєрідної перепони, коли вогняна стихія, підсилена вітром, прямує в бік лісу. Приміром, у полі горить суха трава, а свіжозорана смуга й зупиняє його на шляху до лісу.
Мінералізовані смуги перешкоджають поширенню низової пожежі, дуже часто їх облаштовують на території захисних насаджень. Адже, як правило, нові ліси – це колишні пустирі, крутосхили, де саме багато трав’янистої рослинності. Також мінсмуги облаштовують вздовж автомобільних шляхів, на межі лісу та сільгоспугідь, навколо рекреаційних зон.
Пожежі завдають лісам величезної шкоди. Це страшне лихо для всього живого. Гинуть дерева, птахи, звірі, вигоряє лісова підстилка і верхній шар ґрунту. Пожежа завдає величезної шкоди навіть тоді, коли вона поширюється лише по землі і не переходить на крони дерев.
Лісівники закликають населення не відвідувати лісові масиви, адже це заборонено у воєнний час розпорядженнями голів військових адміністрацій.