Бондар А.О. привітав лісівників Вінниччини зі святом!

personАвтор:  Пресслужба Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарств
access_time14.02.2022 11:16 categoryЗагальні новини
Сьогодні начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О. привітав лісівників Вінниччини зі 103-ою річницею з дня утворення Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, найпершого лісового управління в історії УНР та сучасної України.
Анатолій Омелянович підкреслив, що саме у Вінниці розпочалася реалізація прийнятого Українською Народною Республікою 10 січня 1919 року «Закону про ліси ». Саме під час першого перебування Уряду Республіки у Вінниці 14 лютого 1919 року утворено інституцію Подільського губернського лісничого на підставі «Тимчасового Закону про Губерніяльних та Повітових лісничих». 
Те, що одним із перших законів УНР став саме «Закон про ліси», є фактом історичним, знаковим, промовистим і символічним,! Адже в складній суспільно-політичній ситуації, повній некерованості місцевими органами влади, в ситуації оголошення Директорією 16 січня 1919 року війни радянській Росії, приймається досить змістовний закон про ліси! З 1917 року це був перший законно діючий орган влади, який, керуючись законними і підзаконними офіційними актами, займався лісовим господарством на території Подільської губернії.
- Відверто скажу, - наголосив начальник управління, - що це не лише свято лісівників-професіоналів, які присвятили свою щоденну роботу його величності Лісу. Це – свято і тих жителів нашої області, які причетні до створення лісу. Бо без лісу життя кожної людини уявити неможливо! Сьогодні наша держава користується плодами праці лісівників, які створювали ліси століття тому. Скільки поколінь лісівників вклали свої сили в чудо природи – Подільський ліс! Низький уклін ветеранам лісового господарства. Професія лісівника завжди була серед найпочесніших професій. Створення лісів у всі часи було справою нелегкою, благородною, вкрай необхідною для держави.
Працівники лісового господарства Вінниччини, не дивлячись на будь-які труднощі, свою почесну місію виконують сповна! Лише за роки Незалежності України на Вінниччині шляхом лісовідтворення і лісорозведення створено майже 40 тис. га лісів! Лише з 1944 року в області створено майже 200 тис. га лісів! Щиро дякую сьогоднішнім лісівникам за сумлінну роботу, самовіддачу, героїзм.
Створені ліси – результат плідної співпраці лісівників і жителів області. Тому Бондар А.О. висловив щирі слова подяки за розуміння і підтримку першим керівникам області, головам районних рад, райдержадміністрацій, ОТГ, депутатам рад усіх рівнів, всім вінничанам, яким не байдужа доля рідної України, майбутніх українських лісів.
На своїх робочих місцях лісівники роблять все необхідне для зміцнення рідної України. Держпідприємства лісового господарства області успішно оберігають державний лісовий фонд, забезпечили вітчизняного товаровиробника сировиною. Постійно підвищується ефективність і рентабельність лісогосподарського виробництва. За 2021 рік реалізовано продукції на 893 млн. грн. Держпідприємства лісового господарства області за минулий рік до скарбниці держави перерахували 398 млн. грн. податків, платежів.
У лісівників попереду чимало важливої роботи. Адже у лісівничій роботі головне – підвищити продуктивність лісів, покращити їх породний склад, лісогосподарськими заходами підвищити стійкість лісових насаджень, проводити поступову заміну малопродуктивних лісових насаджень на високопродуктивні з головною породою дубом звичайним.
Анатолій Омелянович подякував лісівникам за те, що впевнено закладають міцну базу майбутніх лісів, побажав усім миру, довголіття, міцного здоров’я, спокою, впевненості, благополуччя, єдності. 
За досягнення високих показників з примноження та збереження лісів Вінниччини, особистий внесок в розвиток і підвищення продуктивності лісогосподарського виробництва та з нагоди 103-ї річниці з дня  утворення управління лісами Вінниччини Бондар А.О. вручив Почесні грамоти обласного управління лісового та мисливського господарства Мельнику Ігорю Васильовичу, начальнику відділу лісового  господарства обласного управління лісового та мисливського господарства та Ковальовій Світлані Григорівні, бухгалтеру І категорії ДП «Вінницький лісгосп», члену колегії обласного управління лісового та мисливського господарства.