Цей ліс живий. У нього добрі очі... 21 березня – Міжнародний день лісів!

person access_time21.03.2024 20:32 categoryЗагальні новини

 

 

Ліс виконує життєво важливу екосистемну функцію: він є і будинком, і джерелом засобів до існування для людей. У світі налічується понад 1,6 млрд. людей, які безпосередньо залежать від здорового стану лісів.

 

Ліс дає харчові продукти (гриби, ягоди), сировину для виготовлення паперу, деревину для будівництва і виготовлення меблів. Ліс сприяє підтриманню нормального водного режиму річок, регулює клімат на величезних територіях, захищає ґрунти від ерозії і сприяє підвищенню врожайності полів.

За один сонячний день 1 га лісу поглинає з повітря 120-280 кг вуглекислого газу і виділяє 180-200 кг кисню. Одне дерево середньої величини виробляє кількість кисню, достатню для дихання трьох людей. Гектар хвойного лісу затримує 40 тонн пилу, а листяного – 100 тонн.

На превеликий жаль, динаміка технологічного та економічного прогресу ХХ ст. негативно віддзеркалилася на цьому безцінному надбанні людства. Масове вирубування дерев спричиняє зміни температури, знесення родючого шару ґрунту. На місці вирубаних лісів утворюються пустелі. За останній період наша планета втратила близько 1,5 млн. кв. км лісів.

Неодноразово звертаючись до проблем збереження лісових масивів по всій планеті, на рівні ООН, 21 грудня 2012 р., резолюцією Генеральної Асамблеї №A/RES/67/200, був заснований Міжнародний день лісів. Фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу та ролі і значення лісів, лісового господарства в житті суспільства, вжливість уміння цінувати значення власних лісових ресурсів.

Лісівники України - за збалансоване управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без заподіяння шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.

Ліси Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства займають 11,9% від загальної території Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей, розташовані переважно у лісостеповій та степовій природних зонах. Загальна площа лісів - 889,4 тис. га. Лісівники Центрального лісового офісу, куди входять філії Вінниччини, Кіровоградщини, Черкащини, господарюють на 629,9 тис. га, решта 259,5 тис. га – інші лісокористувачі.

У 2024 році Міжнародний день лісів проходить під гаслом «Ліси та інновації:нові рішення задля покращення світу».