Цієї весни лісівники Вінниччини планують посадити майже 4 млн. штук майбутніх дерев

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time16.03.2022 19:02 categoryЗагальні новини
 
Щодня своєю мужністю, доблестю у бою з російським окупантом українці наближають рідну Україну, свій народ до перемоги над озвірілим ворогом.
 А ті, хто не взяв до рук зброю, допомагають державі тим, що роблять свою справу, працюють на своїх робочих місцях, зміцнюють тил та економіку держави. Уряд закликає аграріїв  розпочати засівати поля. І лісівники Вінниччини розпочинають свою «посівну». З мечами Колесова в руках, з турботою у серці про майбутні ліси і під захистом прапора України.
Весна для лісівників – це точка відліку проведення щорічних лісогосподарських робіт. Тому лісівники Вінниччини вже готові до успішного проведення весняної посадки лісу.
Навесні 2022 року держлісгоспи Вінниччини планують здійснити посадку лісу на площі 720 га. Це 710 га лісовідновлення (створення лісових культур на місці минулорічних зрубів) та 10 га – лісорозведення (створення нових лісів на землях, які передали територіальні громади для заліснення, оскільки ці землі є малоцінними і вийшли із сільгоспкористування). Загалом навесні на всіх площах буде висаджено та висіяно майже 4 мільйони штук майбутніх дерев.
Найбільші об’єми з посадки лісу мають цьогоріч тульчинські лісівники (193 га). Досить вагому площу мають заліснити також і в Гайсинському (160 га), Жмеринському (154 га) та Вінницькому (115 га) лісгоспах. Захисні насадження (нові ліси) створюватимуться навесні у Тульчинському ЛМГ та Іллінецькому лісгоспі.
Перед початком весняної лісокультурної кампанії лісгоспами проводиться ґрунтовна попередня робота. Підготовлено техніку, ґрунтообробні механізми, призначені для догляду за новоствореними насадженнями та молодим лісом. Закуплено у необхідній кількості  інвентар, матеріали (лопати, мечі Колесова, відра, шпагат), добрива та вологонакопичувачі. Працівники, залучені до лісокультурної кампанії, пройшли відповідні навчання.
На кожну ділянку, заплановану під заліснення, складено проект лісових культур, де вказується головна порода, тип лісорослинних умов, спосіб посадки, кількість садивного матеріалу, складається схема змішування культур задля підвищення стійкості насаджень до несприятливих умов та шкідників.  Породний склад залишається традиційним: більшість лісових культур будуть з головною породою дубом звичайним. А також у склад насаджень вводитимуть інші цінні породи, аборигенні або інтродуковані: горіх чорний, модрину європейську, дугласію, береку лікарську, гікорі, липу дрібнолисту, клен-явір та ін. Враховуючи кліматичні зміни,  глобальне потепління, зниження рівня ґрунтових вод, зміну гідрорежиму ґрунтів, лісівники вводять до складу лісових культур більш посухостійкі породи. Щоб через сто років наші нащадки мали складнозмішані високопродуктивні лісові насадження.
Частину лісових культур, до 20-25 % від загального об’єму, лісівники Вінниччини створять шляхом посіву. Традиційно висівають жолудь дуба звичайного, горіх чорний.
Для весняної лісокультурної кампанії усі підприємства лісового господарства Вінницького ОУЛМГ повністю забезпечені власним посівним та посадковим матеріалом.
Важливим агротехнічним заходом, що позитивно впливає на стан майбутніх лісових культур, є якісна підготовка ґрунту під лісопосадку. Тому на всіх ділянках, на яких проводитимуть садіння лісу, провели підготовку ґрунту восени або навесні.
А зараз основне завдання лісівників - у стислі агротехнічні строки здійснити якісну посадку лісу. Надіємось на сприятливі погодні умови і на головне – на мирне небо над головою!
А вже за кілька днів, 21 березня, у Міжнародний день лісу, лісівники традиційно розпочнуть акцію «Створюємо ліси разом!» на виконання програми Президента України «Зелена країна». Запрошуємо долучитись громадськість до посадки лісу і зробити свій внесок у зелене, квітуче, вільне майбутнє України.