Цінний, витривалий чужоземець

person access_time14.12.2021 20:24 categoryЗагальні новини
Чому лісівники Вінниччини вирощують у подільських лісах горіх чорний
Держпідприємства лісового господарства Вінницького ОУЛМГ мають багатий досвід вирощування горіха чорного - як чистих плантацій, так і супутньою породою у складі лісових культур дуба звичайного. За участю горіха чорного щороку висаджують 500-600 га. Приміром, у 2021 році лісгоспами Вінниччини за участі горіха чорного створено 669 га лісових культур, а з головною породою горіх чорний - 21,2 га.
Горіх чорний – нетрадиційна порода для лісів Вінниччини. Проте його вирощування вже майже 30 років практикують держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. Це цінна деревна порода-інтродуцент родом з Північної Америки, яка добре почуває себе і в наших умовах. Відзначається інтенсивним ростом у порівнянні з дубом звичайним, особливо в молодому віці: щорічний приріст у висоту може досягати до 1,5 метра, в діаметрі – до 2 см.
А ще ця порода відзначається стійкістю до хвороб, шкідників, зимостійкістю та посухостійкістю. Це особливо актуально у зв’язку із глобальними процесами зміни клімату та зниженням рівня ґрунтових вод.
Очільник лісівників Вінниччини Анатолій Бондар підкреслює, що вирощування лісових культур з горіхом чорним – це важлива справа. Адже таким чином лісівники створюють для нащадків не просто ліс як джерело кисню, а саме високопродуктивні та біологічно стійкі лісові насадження. Бо деревина горіха чорного втричі цінніша за деревину дуба звичайного. 
- Держпідприємства Вінницького ОУЛМГ успішно використовують сучасні науково обґрунтовані технології лісовідновлення та формування високопродуктивних лісових насаджень, збагачення їхнього породного складу, формування біологічно стійких насаджень, у тому числі і за рахунок введення у склад лісових культур цінних аборигенних та інтродукованих лісових порід, - підкреслює начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар.
Для того, щоб мати якісний садивний матеріал, лісівники щороку заготовляють насіння із власних насаджень. Цієї осені заготовили 16 тонн насіння горіха. А за даними осінньої інвентаризації у лісових розсадниках було вирощено майже 762 тис. шт. стандартних одно- та дворічних сіянців, які вже наступного року можуть бути посадженими на лісових ділянках.
До речі, найпершими розпочали вирощувати горіх чорний на Вінниччині держлісгоспи півдня області. Зокрема найбільша в області площа насаджень горіха чорного - 1397 га лісових культур - у колишнього ДП «Могилів-Подільський лісгосп» (нині – ДП «Жмеринський лісгосп»). З них 101 га – з головною породою горіх чорний.
Крім того, саме тут - найстаріші в області за віком високопродуктивні насадження горіха чорного. І не лише в області, а й, можливо, і в Україні. У Вендичанському лісництві (квартал №54)  є ділянка із 106-річними насадженнями, у Моївському лісництві (квартал №75) – ростуть насадження віком майже 90 років. 
Сьогодні держлісгоспи Вінниччини повністю забезпечені власним насінням горіха чорного для створення якісного садивного матеріалу. 
Мають гарну насіннєву базу цієї породи і у ДП «Тульчинське ЛМГ», на території колишнього ДП «Крижопільський лісгосп» зростає 30-річна постійна лісонасіннєва ділянка горіха чорного. Знаходиться вона у Піщанському лісництві (квартал 10, виділ 1) на площі 6.5 га. Ділянка використовується суто для заготівлі насіння з нормальними генетичними властивостями. Раніше у складі культур були інші лісові породи (клен, липа), які поступово забрали з рядів. 
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ