Гайсинські лісівники минулого року заготовили 25 т лісового насіння

person access_time09.01.2023 09:47 categoryЗагальні новини
Ліс починається з насіння. У залежності від періоду та тривалості дозрівання плодів певної породи, лісівники Вінниччини заготовляють насіння протягом року. Кісточкові, липу – влітку, дуб, клен та горіх чорний – восени, а хвойні – взимку.
Працівники лісового господарства Вінниччини значну увагу приділяють заготівлі запланованої кількості якісного насіння для того, щоб забезпечити відтворення лісу власним садивним матеріалом, вирощеним у лісових розсадниках та теплично-парникових комплексах.
У ДП «Гайсинський лісгосп» у 2022 році було заготовлено 25 т лісового насіння, з якого 17,5 т - дуба звичайного, 6,3 т - горіха чорного, черешні - 52 кг, липи дрібнолистої – 41 кг, липи широколистої - 40 кг, сосни звичайної- 21 кг, ялини звичайної  - 10 кг. Загалом асортимент складає 45 порід. 
Усе зібране насіння пройшло перевірку у Вінницькій лісонасіннєвій станції. Після цього лісівники частину насіння висіяли восени на лісорозсадниках, решту – залишили на зберігання до весни. 
Щороку у січні-лютому лісівники здійснюють заготівлю насіння хвойних порід:  сосни, ялини, модрини. Вічнозелених шпилькових дерев не так багато у складі лісових насаджень подільських дібров, як листяних, основну частину яких займає дуб звичайний. Проте і це – досить важлива частина роботи. Адже насіння шпилькових порід в основному дрібне, і правильно та якісно заготовити його не так просто. Збирають спочатку не саме насіння, а шишки. Вихід насіння з шишок дуже низький, тому це дуже трудомісткий процес. Для отримання якісного насіння заготовлену сировину переробляють у шишкосушарках.
Лісівники Вінниччини працюють для того, щоб у майбутньому виростити могутні подільські діброви, зокрема, заготовляють необхідну кількість якісного лісового насіння. І навіть у зимову пору працівникам вистачає клопотів, адже вирощування лісу – справа безперервна.