Голова Держлісагентства України Юрій Болоховець: «Зелена країна» на Вінниччині – успішний приклад виконання президентської програми заліснення України

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time17.05.2022 20:06 categoryЗагальні новини
З робочим візитом Вінниччину відвідав Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Віталійович Болоховець. У насиченій програмі поїздки відбулася зустріч Болоховця Ю.В з членами учнівського лісництва «Зелений світ» Грижинецької школи (директор Могер Ю.Г.). На лісовій ділянці Вінницького лісництва ДП «Вінницький лісгосп» за участю Голови ДАЛРУ, начальника Вінницького ОУЛМГ Бондаря А.О., директора держлісгоспу Попельнюка В.В. та юних лісівників.проведена посадка лісових культур.
Болоховець Ю.В. відмітив чимало позитивних тенденцій та високих виробничих показників у лісокультурному виробництві лісгоспів Вінничични. Зокрема, зазначив, що Вінниччина є полігоном передового досвіду з підвищення продуктивності лісів, збагачення їхнього породного складу, використання інтенсивних технологій створення та вирощування дубових лісів, підкреслив високу ефективність лісогосподарської діяльності лісівників Вінниччини. 
Під час проведення робочої наради Ю.В.Болоховець підкреслив успішне виконання лісівниками Вінниччини програми Президента України «Зелена країна». Він зазначив, що робота вінницьких лісівників є зразковою, відзначив активну участь свідомої громадськості, членів учнівських лісництв, представників територіальних громад. Цього року під час весняної лісокультурної кампанії держлісгоспами області створено ліси на площі 747 га, в тому числі 22 га – це нові ліси, посаджені на деградованих і малоцінних землях, які передали територіальні громади для заліснення. Було висаджено понад 5 мільйонів майбутніх дерев.
У кварталі 29 Вінницького лісництва ДП «Вінницький лісгосп» (вид. 9.1 площа 1,9 га) проведено посадку лісових культур посадковим матеріалом із закритою кореневою системою за схемою 4рДЗ1рМДЄ4рДЗ1рДГЛ4рДЗ1рГХЧ. Сінці дуба звичайного, дугласії, модрини європейської вирощені у теплицях Вінницького держлісгоспу.
Юні лісівники учнівського лісництва «Зелений світ» - давні друзі вінницьких лісівників. Діти постійно підтримують лісівничі ініціативи, цікавляться лісом, нелегкою роботою лісівників, багато знають про лісове господарство Вінниччини, про те, які дерева висаджують у наших лісах, як їх доглядають. На практиці теж вивчають роботу лісівників: садять ліс, заготовляють насіння дерев, гіллячковий корм для зимової підгодівлі, беруть у часть у розвезенні кормів, виготовляють годівниці та будиночки для птахів. А ще мають на території школи власну теплицю, розсадник, тому постійно вирощують деревний та декоративний посадматеріал.
Голова ДАРЛУ поспілкувався з дітьми, розпитав, що вони знають про ліс, чи мріє хтось у майбутньому отримати лісівничу освіту і професійно пов’язати своє життя з лісом. Директор школи Юрій Могер підкреслив:
- Найголовніше те, що члени учнівського лісництва виростуть порядними, працьовитими людьми, які берегтимуть і захищатимуть ліси рідної України. Бо навчальну лісівничу практику діти уже пройшли в учнівському лісництві, беручи участь у створенні лісових культур, в багатьох інших заходах лісівників.
Очільник лісівників Вінниччини Анатолій Бондар зазначив, що лісгоспи Вінниччини надзвичайно відповідально ставляться до інформаційно-просвітницької роботи і опікуються 50-ма учнівськими лісництвами. Це є одним із найвищих показників в Україні, при тому, що Вінниччина – це регіон із середнім показником лісистості.