Юні лісівники Вінниччини знають, чому варто вибрати живу новорічну ялинку

personАвтор:  пресслужба
access_time29.12.2022 16:55 categoryЗагальні новини
 
 
Наше учнівське лісництво «Зелений гомін» діє при Кирнасівській гімназії Тульчинської міської ради уже багато років. Разом із старшими друзями, наставниками, лісівниками Кирнасівського лісництва ДП «Тульчинське ЛМГ» діти вивчають велику та важливу науку створення лісу, долучаються до лісівничої праці, маленькими рученятами саджають навесні сіянці на лісовій ділянці, збирають лісове насіння, вирушають на лісовий розсадник доглянути посіви. На уроках природи, під час проведення дослідницьких робіт, інших заходів діти дізнаються чимало цікавої та корисної інформації про життя лісу, про особливості рослинного та тваринного світу рідного краю, про працю лісівників. Сьогодні лісничим учнівського лісництва є Денис Чорний, майстер лісу – Поліна Бердник, майстер лісорозсадника – Анастасія Ткач, педагог-наставник - Лариса Михайлівна Лошак.
Тому члени учнівського лісництва «Зелений гомін» ростуть справжніми природолюбами, поколінням із сформованим природоохоронним менталітетом, розумінням важливості праці лісівника. Також наші юні лісівники на відміну від звичайних школярів знають, що в оселі кожного українця на свята має бути не штучне синтетичне дерево, а жива новорічна ялинка, вирощена на лісовій ділянці. Наші діти знають, що заготівля та реалізація новорічних дерев не завдає шкоди природі. Адже лісівники Вінниччини вирощують ці дерева кілька років на спеціально відведених територіях – шкілках, плантаціях, землях, непридатних для ведення лісового господарства. Від 5 до 8 років проходить, поки ялинка потрапляє на ялинковий базар. Це роки догляду, праці, яку лісівники вкладають у ці деревця, щоб ми мали у домі запашну, ароматну хвойну красуню, яка створює нам новорічний настрій. А штучні ялинки завдають шкоди екології, як і інші синтетичні вироби.
Ці знання діти отримують не лише теоретично, а й практично. Лісівники проводять для них екскурсії на лісовий розсадник, у шкілку новорічних дерев, розповідають про те, які різновиди вирощують на цих плантаціях: сосну звичайну, сосну кримську, ялину звичайну, ялину голубу, ялицю.
А ще наші юні лісівники самостійно, під керівництвом педагога-наставника учнівського лісництва Лариси Михайлівни Лошак вирощують вічнозелені красуні. Ми створили на території школи розсадник із шкілкою та невеличкою тепличкою, де діти мають змогу висівати, живцювати, вирощувати різні види деревних та декоративних рослин. Зараз на території розсадника зростає до 50 ялинок, вирощених з малесенького сіянця. Багато з них ми вже пересадили, озеленюючи територію школи, селища.
Тож ми вдячні за плідну співпрацю з тульчинськими лісівниками, за увагу до наших дітей. Вітаємо всіх лісівників Кирасівського лісництва та ДП «Тульчинське ЛМГ» з прийдешніми святами та бажаємо міцного здоров’я, плідної праці для здійснення нашої загальної мрії, найзаповітнішої Перемоги!
З повагою директор закладу Григорій Петрович Марценюк
На фото - юні лісівники Поліна Бердник, Денис Чорний.