Лісівники Вінниччини оберігають фауну рідного краю

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time15.12.2022 19:42 categoryЗагальні новини
 
Нещодавно у соцмережах з’явилося дуже позитивне та доброзичливе відео. Мешканці Вінниччини відзняли з салону автівки компанію кабанів, які вийшли на проїжджу частину дороги.
Тварини, хоч і дикі, абсолютно не боялися сторонніх і не соромились позувати на камеру, нікуди не поспішали втікати. Серед них можна побачити кілька особин молодшого віку. Таку зустріч вінничани зафільмували на Тиврівській трасі. Як виявилося, цих представників дикої фауни закупили за власні кошти та випустили в ліси, що належать до угідь Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства та «Вінницяоблагроліс», члени Тиврівської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок. Усього вони закупили 12 голів кабана.
У цей період календарного року у кабана відбувається гін, тобто шлюбний період. Загалом мисливствознавці можуть розповісти чимало цікавого про особливості характеру, поведінки та звичок цього аборигенного мешканця подільських дібров. Приміром, що кабан – дуже розумна, обережна тварина, але і смілива – запросто може дати відсіч вовкові. Має хороший слух і нюх, але слабкий зір, кольорів не розрізняє. Веде переважно нічний спосіб життя. Всеїдна тварина – в раціоні переважає коріння, жолуді, бульби, насіння, фрукти, хробаки, жуки, може поїдати дрібних тварин, приміром, гризунів, падаль.
У стаді ватажком є самка. Народжує вона від 4 до 8 поросяток, рідко - 12, набагато менше, ніж свійська свинка. Поросятка мають смугасте забарвлення, яке є природним маскуванням і поступово змінюється на руде, а потім - на темне. На літо кабани линяють, причому самки – раніше за самців.
У наших лісах кабан практично не має природних ворогів і має прекрасну кормову базу, враховуючи те, що основна лісоутворююча порода на Вінниччині – дуб звичайний. Але чисельність кабана в різні роки зростає або зменшується – через різноманітні хвороби, в тому числі і епідемію африканської чуми свиней та інші захворювання. Вносить корективи у життя біосистеми і антропогенна діяльність – браконьєрство, обробка хімічними речовинами сільгоспугідь, побудова автошляхів, населених пунктів. Тому для збільшення чисельності цих тварин важливе значення мають біотехнічні заходи, охорона мисливських угідь, підгодівля дичини взимку, спорудження підгодівельних майданчиків, годівниць, забезпечення сіллю солонців, розчищення лісових струмків, водойм, наповнення водою резервуарів. І як у даному випадку – завезення поголів’я і випуск у лісові угіддя.
Лісівники Вінниччини рекомендують не підходити близько до тварин, не лякати їх, не провокувати звірів на агресію. А головне – не шкодити тваринам, не порушувати закон, в жодному разі не знищувати тварин, не браконьєрити. Адже громадські активісти за власні кошти, і немалі, придбали це поголів’я, аби збагатити тваринний світ лісів рідного краю.
відео - з ютуб-каналу  Vinbazar. com