Лісівники Вінниччини охороняють ліси від вогню і закликають населення дотримуватися правил безпеки!

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time21.04.2022 21:06 categoryЗагальні новини
Найчастіша причина виникнення лісових пожеж – це людська необережність. З настанням тепла у лісі розпочинається пожежонебезпечний період, спричинений підвищенням темтератури повітря. Тому лісівники Вінниччини активно готуються дати відсіч можливому вогню.
В усіх лісгоспах Вінницького ОУЛМГ проводиться робота з поновлення та догляду за мінералізованими смугами. На сьогодні лісівники облаштували 210 км нових мінсмуг та провели догляд за наявними мінсмугами довжиною 195 км.
Облаштування мінералізованих смуг – це один із ефективних методів боротьби з вогнем. Мінсмуги створюють механізованим способом, таким чином, що органічний матеріал, який може займатись (трава, листя), під час підорювання присипається мінеральним шаром ґрунту. Тому мінсмуга виконує роль своєрідної перепони, коли вогняна стихія, підсилена вітром, прямує в бік лісу. Приміром, у полі горить суха трава, а свіжозорана смуга й зупиняє його на шляху до лісу.
Навесні ці заходи особливо актуальні, адже щороку, на жаль, в цю пору активізуються палії сухої трави, листя. Навіть у мирний час ця варварська звичка є протизаконною та наносить великої шкоди біосистемі, довкіллю, нерідко спричиняючи займання прилеглих будівель чи лісу. А під час воєнного стану ці підпали відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни. На сьогодні, нагадаємо, такі підпали прирівнюються до диверсії.
Важливість мінсмуг для охорони лісу не стає меншою і протягом усього пожежонебезпечного періоду, особливо у спеку.
Також на сьогодні у лісових угіддях встановлюють попереджувальні протипожежні знаки, шлагбауми.
Начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов видав наказ «Про встановлення заборони на відвідування лісів населенням». Згідно з наказом сьогодні населенню заборонено відвідування лісів та в’їзд до них (крім транзитних шляхів) транспортних засобів й іншої самохідної техніки за винятком тих, що використовуються для потреб лісогосподарської діяльності у період воєнного стану та високої пожежної небезпеки. Цю заборону введено з метою запобігання реальній загрозі виникнення пожеж у лісах та мінімізації їх наслідків. На сьогодні лісівниками Вінниччини перекрито 205 позапланових доріг.
Лісівники Вінниччини закликають населення бути обережними і берегти природу від вогню. Уже з початку року проведено 98 рейдів із виявлення порушників протипожежної поведінки.
Нагадуємо, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем або іншим способом карається штрафом - 91800-153000 гривень.
За порушення вимог пожежної безпеки в лісах штраф сягає до 1530-4590 гривень. Водночас унаслідок знищення або пошкодження лісу через необережне поводження з вогнем чи виникнення лісової пожежі штрафи становлять до 4590-15300 гривень.
За самовільне випалювання рослинності на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах штраф у розмірі від 3060 гривень до 6120 гривень.
Бережіть ліс, бережіть природу!