Лісівники Вінниччини виконують програму Президента України «Зелена країна»

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time06.10.2022 17:46 categoryЗагальні новини
На Вінниччині стартувала всеукраїнська акція з осінньої посадки дерев на виконання програми Президента України «Зелена країна». За три роки в рамках цієї програми в державі буде висаджено 1 млрд. дерев і збільшено за 10 років площу лісів України на 1 млн. га.
Восени 2021 року та весною 2022 року на виконання програми Президента України «Зелена країна» лісівниками області висаджено майже 6 мільйонів штук дерев.
На державних підприємствах лісового господарства Вінниччини успішно стартувала цьогорічна акція, в ході якої буде висаджено 320 тисяч дерев на лісових ділянках площею 64 га. Під час осінньої посадки ДП «Вінницький лісгосп» планує заліснити 10 га, ДП «Гайсинський лісгосп» - 10 га, ДП «Дашівське ДЛМГ» - 19 га, ДП «Жмеринський лісгосп» - 10 га, ДП «Іллінецький лісгосп» - 5 га, ДП «Тульчинське ЛМГ» - 10 га.
Лісівники Вінниччини спільно з керівництвом області, головами територіальних громад вирішують питання виділення земель для створення нових лісів. Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки». Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва. Зараз лісистість області – 13,8%. Для досягнення оптимальної лісистості Вінницької області (15%) необхідно створити ще 30 тис. га нових лісів.
Для створення нових лісів держпідприємствами лісового господарства вирощується щорічно 10 - 12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід. Вирощується 250 тис. шт. посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Щорічно лісівники заготовляють 135-140 тонн лісового насіння.
Лісівники запрошують територіальні громади, органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування долучитися до створення лісів, озеленення вулиць, територій шкіл, дитячих садків, створення парків, скверів, алей. Активну участь в акції беруть 50 учнівських лісництв, які діють на базі держлісгоспів.
Сьогодні кожен українець особливо має розуміти важливість справи відтворення лісу, висаджування дерев. Україна і на фронті, і в тилу бореться за своє майбутнє. І майбутня незалежна, вільна Українська держава має бути з лісами!
Дякуючи співпраці лісівників і жителів Вінниччини наша область буде з продуктивними лісами. Час показав, що українці вміють об’єднуватися для вирішення екологічних питань! 
Вінницькі лісівники і жителі області – єдина команда однодумців! І разом ми зробимо багато добрих справ на користь його величності Лісу, на користь кожного жителя Вінниччини та громадянина нашої держави!