Лісівники Вінниччини закликають: бережіть природу від вогню!

personАвтор:  пресслужба ВОУЛМГ
access_time03.10.2022 19:10 categoryЗагальні новини
 
Щороку восени після збору урожаю на полях та в садах починається сезон паління сухих рослинних решток. Часто така легковажність стає причиною пожеж у біосистемі. А цього року через воєнний стан несанкціоновані підпали вдвічі шкідливіші.
Наслідки спалювання сухої трави, стерні, опалого листя дуже страшні.
– Гинуть тварини, не у змозі вирватись з вогняного кільця дорослі зайці, птахи, дрібні гризуни, їжачки, ящірки, жаби, різноманітні черв’яки, комахи, личинки
– Гинуть рослини: насіння однорічних та дворічних трав, коренева система та гілля багаторічних рослин.
– Збіднюється склад грунту. На утворення 1 см родючого шару необхідно близько 100 років. Знищуються корисні мікроорганізми, що населяють грунт, які не скоро відновляться у випаленій землі.
- Забруднення атмосфери і небезпека для здоров’я людини.
– Загроза виникнення лісових пожеж - вогонь без перепон прямує до лісових масивів, іноді й мінералізовані смуги не можуть йому перешкодити. Палаючі головешки перелітають на відстань 20-50 метрів, створюючи нові осередки лісової пожежі.
Щорічно державна лісова охорона дежлісгоспів Вінниччини проводить ряд заходів для уникнення лісових пожеж, лісгоспи забезпечуються обладнанням для гасіння пожеж. Одним із важливих заходів та дієвих методів у боротьбі з вогнем є створення мінералізованих смуг, які перешкоджають поширенню низової пожежі, виконують роль штучно створеного бар’єру між вогнем і лісовим насадженням. Цьогоріч лісівники Вінниччини створили 409 км нових мінсмуг та провели догляд за існуючими смугами протяжністю 944 км. За даний період встановлено 283 агітаційних плакати, перекрито 438 лісових позапланових доріг.
Лісівники Вінниччини звертаються до громадян з проханням не випалювати рослинність, сміття на сільськогосподарських землях, навколо автодоріг, залізниць, населених пунктів. Внаслідок людської безпечності, а то і злочинних дій виникає пряма загроза лісам Вінниччини!
Лісівники Вінниччини наголошують, що спалювання пожнивних залишків, стерні, багаторічних трав на ділянках, які прилягають до лісових масивів, - це пряме порушення статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Відповідно до статті 77-1 КУпАП штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, на землях сільськогосподарського призначення, у населених пунктах складає:
- для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.);
- для посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн.).
Штраф за вищевказані дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, складає:
- для громадян: 360-720 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (6120 – 12240 грн.);
- для посадових осіб: 1260 – 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (21420 – 30600 грн.).
Наголошуємо, що в умовах воєнного стану злочини оцінюються суворіше! Спалювання сухостою тепер карається як диверсія. 3 березня 2022 р. внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. У статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Адже під час війни ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.
Будьте уважні та відповідальні. Людська легковажність може занадто дорого коштувати!  Не будьте байдужими до майбутнього нашої природи!
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ