Лісівники Вінниччини закликають зберегти первоцвіти в лісі

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time23.02.2022 11:43 categoryЗагальні новини
На календарі – останні дні зими, та погода радує справді весняним теплом. У лісах Вінниччини уже розцвіли деякі первоцвіти, серед яких – і види, що є на межі зникнення. Тому лісівники Вінниччини закликають населення не нищити красу і зберегти коротку мить цвітіння перших, але таких важливих для повноцінного життя лісу, квітів.
Ці ранньоквітучі рослини називають ще первоцвітами або ефемероїдами (з грецької мови - «одноденний»). Вони першими прокидаються від зимового сну, зараз у подільському лісі розцвітають підсніжники, проліски, печіночниця. Населення, на жаль, має погану звичку масово зривати ці квіти, виривати їх з корінням чи цибулиною для домашньої клубми або просто зірвати, щоб понюхати, й викинути. А первоцвіти – не просто красиві квіти, а й необхідний елемент живої біосистеми.
Адже вони починають цвісти після того, як розтануть сніги, а на деревах ще не розпустилося листя. Тому дають поживу для комах, які прокидаються після зими, запилюють рослини. Зриваючи перші весняні квіти, ми позбавляємо рослину майбутнього насіння, пошкоджуємо цибулину чи коріння рослини. Листя бере участь у фотосинтезі, тому коли зривається надземна частина рослини з квіткою і листям, цибулина не встигає отримати достатньо поживних речовин для розвитку на майбутнє. При виривані рослини ушкоджуються й сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки.
Багато первоцвітів знаходяться на межі зникнення і потребують охорони. Їхній охоронний статус визначений різними охоронними списками, в тому числі Червоною книгою України. Тому масове нищення рослин квітковими браконьєрами для незаконного продажу є протизаконним. Порушники караються штрафом.
Наразі в області триває щорічна операція «Первоцвіт-2022», в якій спільно з представниками національної поліції та державної екологічної інспекції беруть участь і лісівники Вінниччини.
У разі виявлення торгівлі первоцвітом на порушника будуть складатися протоколи про адмінправопорушення, сума штрафу сягатиме від 340 до 1360 грн. Порушення порядку придбання чи збуту рослин, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3 655 гривень. 
На Вінниччині до червонокнижних первоцвітів віднесені цибуля ведмежа, підсніжник білосніжний, шафран сітчастий, тюльпан дібровний, сон великий, сон розкритий, сон лучний.