На Вінниччині лісівники розпочали заготівлю насіння хвойних порід: від шишки – до майбутнього лісу

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time21.01.2021 21:23 categoryЗагальні новини
Зима – не час для відпочинку у лісовому господарстві. Приміром, саме у цей час, у січні-лютому, лісівники здійснюють заготівлю насіння хвойних порід. На Вінниччині це в основному сосна звичайна, ялина європейська та інші.
У 2020 році (на початку року) держлісгоспи Вінницького ОУЛМГ заготовили 104 кг насіння сосни звичайної, 74 кг – ялини звичайної, 21 – модрини європейської, 3 кг – псевдотсуги (дугласія), 9 кг – ялиці.
Щоб отримати насіння, спочатко потрібно дістати з дерев шишки. Усі знають, що шишки ростуть на самих верхівках дерев. Щоб дістатись на досить значну висоту ялин чи сосен, лісівники використовують драбини або навіть винаймають підйомники. Часто збирають шишки із гілля заготовлених дерев під час зимових рубок догляду чи рубок головного користування. Важливо своєчасно зібрати їх, щоб насіння не висипалося.
Збирають в лісгопах Вінниччини і насіння з модрини європейської. Хоч це достатньо нова для подільських лісів порода, але є дерева, які плодоносять. Збір насіння модрини - дуже трудомісткий процес, адже воно надто дрібне, шишки – теж малого розміру.
Щоб отримати якісне насіння, слід правильно переробити заготовлену сировину у шишкосушарках. До рухомого барабану закладається партія шишок, що просушуються не менше 12 годин. Температура під час висушування шишки поступово зменшується з 50 до 20 градусів за Цельсієм. У теплі шишка розкривається, а насіння випадає. Підбирається оптимальна температура – не занадто висока, щоб не зіпсувалось насіння, і не занизька, щоб не залишилось у шишках. Сучасні автоматизовані механізми підтримують потрібну температуру і обертають барабан із шишками 3-4 рази за годину. Раніше це були саморобні ручні пристрої.
Після того, як насіння висипається із розкритої шишки у піддони, його провівають, очищають. Вихід насіння з шишки ялини і сосни становить 2 %, модрини - 4 %. Далі - обов’язково направляють зразки насіння для перевірки у Вінницьку лісонасіннєву станцію.
Навесні насіння шпилькових висівають. Перед посівом насінини проходять підготовку, яка можлива у кількох варіантах. Замочування на добу у слабкому розчині сірчанокислого марганцю (концентрація 0,1%). Або за наявності снігу можна провести снігування. Мішки із насінням поміщують у сніг на термін до 1 місяця. Так воно проходить загартування, після чого його виймають і просушують до стану легкої сипучості.
Одна з головних умов отримання якісного садивного матеріалу – вчасне висівання у грунт. Насіння шпилькових порід сходить досить швидко, за 7-8 днів. Але новонароджені сходи вразливі до весняних заморозків, які на Поділлі бувають навіть у травні. Тому бажано висівати шпилькові у контрольованому середовищі – коробах, парниках, теплицях. Хоча практикують і висівання насіння хвойних порід у відкритий грунт, особливо, де він легкий, піщаний.
Ось такий довгий шлях від шишки до майбутнього лісу.