На Вінниччині стартувала акція «Створюємо ліси разом!»

personАвтор:  пресслужба ВОУЛМГ
access_time21.03.2022 20:11 categoryЗагальні новини
 
Сьогодні держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства на відзначення Міжнародного дня лісу стартували з акцією «Створюємо ліси разом!».
Весняна лісокультурна кампанія – найважливіша пора у лісовому господарстві, коли виконується найбільшим об’єм щорічних лісогосподарських робіт. Традиційно акція стартує 21 березня і триває впродовж місяця. Другий рік поспіль акція проводиться на виконання програми Президента України «Зелена країна».
 Навесні 2022 року держлісгоспи Вінниччини створять ліси на площі 720 га. Це 710 га лісовідновлення (створення лісових культур на місці минулорічних зрубів) та 10 га – лісорозведення (створення нових лісів на місці земель, які передали територіальні громади для заліснення, оскільки ці території є малоцінними і вийшли із сільгоспкористування). Загалом навесні на цій площі буде висаджено та висіяно майже 4 мільйони майбутніх дерев.
Начальник Вінницького ОУЛМГ Анатолій Бондар на старті акції на лісовій ділянці у Вінницькому лісництві ДП «Вінницький лісгосп» щиро подякував усім держлісгоспам, які, не дивлячись на війну в країні, на складні історичні, економічні та особисті чинники, щодня працюють на совість, трудяться на майбутній результат. Адже все, що створюють лісівники сьогодні, залишається нащадкам:
- Сьогоднішня праця лісівників Вінниччини з відтворення лісів – це спадок для майбутніх поколінь українців. Лісівники Вінниччини створюють високопродуктивні, біологічно стійкі насадження, Ліси Майбутнього! Держлісгоспи області за час проведення акції цієї весни висадять майже 4 мільйони дерев! Це досить серйозний об’єм. Бажаю усім мирного неба над головою, злагодженої роботи, гарної погоди, успіхів, здоров’я та 100-відсоткової приживлюваності новостворених культур! 
Породний склад новостворених лісових насаджень залишається традиційним: більшість лісових культур будуть з головною породою дубом звичайним. У склад насаджень вводяться інші цінні породи, аборигенні або інтродуковані: горіх чорний, модрина європейська, дугласія, берека лікарська, гікорі, липа дрібнолиста, клен-явір та ін. Враховуючи кліматичні зміни,  глобальне потепління, зниження рівня ґрунтових вод, зміну гідрорежиму ґрунтів, лісівники вводять до складу лісових культур більш посухостійкі породи. Щоб через сто років наші нащадки мали складнозмішані високопродуктивні лісові насадження.
Запрошуємо долучитись громадськість до посадки лісу і зробити свій внесок у зелене, квітуче, вільне майбутнє України. Наша спільна сумлінна праця – наш внесок у перемогу над російським окупантом.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ