Найстаршому в Україні й на Вінниччині учнівському лісництву «Юні друзі лісу» - 50 років!

personАвтор:  Центрально-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарст
access_time25.01.2023 16:00 categoryЗагальні новини
Плідна співпраця лісівників Вінниччини з учнівською молоддю та педагогами вже стала традиційною та налічує не один десяток років. Найстаршим в Україні і у області є Сумівське учнівське лісництво «Юні друзі лісу», яким опікуються нині лісівники філії «Гайсинське лісове господарство» ДП «Ліси України». 24 січня виповнюється 50 років з його офіційного дня утворення на базі Сумівського лісництва.
Та співпраця Сумівської школи з лісівниками насправді ще триваліша. У 1965 році була організована лісівнича ланка з метою прилучення дітей до цікавої науки про ліс та його мешканців, набуття професійних лісівничих навиків трудового виховання та професійної орієнтації учнів. Закладено також дендропарк біля контори Сумівського лісництва, висаджено ялинкову алею біля обеліска Слави у Сумівці.
А вже 24 січня  1973 р. було укладено угоду між Бершадським лісгоспом та Сумівською школою про організацію учнівського лісництва «Юні друзі лісу», за яким було закріплено 425га лісу, обхід № 2, кв.15, 10 ділянок, лісорозсадник. У витоків учнівського лісництва стояли вчителі, директори Сумівської школи І.М. Коваль, Л.О. Грабова, М.Ф. Баюра, лісівники Бершадського лісгоспу О.А. Костевич, С.М. Мамушкін, І.П. Сухоребрий. Довгий час плідно працювало учнівське лісництво під керівництвом учителя біології, наставника В.В. Бабій, а також О.О. Андрусик. Нині роботою учнівського лісництва керує педагог-наставник М.М. Маценко.
Керівництво роботою юних лісівників здійснює методична рада. 45 років її очолював Гуз Анатолій Олексійович, який працював лісничим Сумівського лісництва. До складу ради входили та входять ветерани, лісівники–професіонали І.П.Сухоребрий, А.О. Гуз, М.В. Краснєєв, В.А.Сташенко, вчителі природничих наук М.Я. Каритник, В.В. Бабій, Г.М. Гуз, О.О.Андрусик, М.М. Маценко. Нині очолює раду лісничий Сумівського лісництва В.А. Гуз.
Сумівська школа є опорною з екологічного виховання шкіл Бершадської міської ради. Діяльність учнівського лісництва завжди активно підтримували та допомагали лісівники-наставники. В школі створено і діє лісівничий еколого-просвітницький центр. Тут учні вивчають ази лісівничої науки, ведуться заняття курсу за вибором з «Основ лісового господарства», проводяться зустрічі з лісівниками, заняття з написання науково-дослідницьких робіт, семінари, конференції, свята.
Вихованці учнівського лісництва «Юні друзі лісу» - активні учасники конкурсів науково-дослідницьких робіт з лісівництва, лісознавства, лісорозведення. За час існування  учнівського лісництва призові місця отримували Маршук Олег, Опанасюк Оксана, Бабій Таня, Шевчук Наталія, Битюк Тетяна, Кокоша Анна, Бездітна Анна, Маценко Дарія, Замкова Маріна та багато інших. 
Вихованці учнівського лісництва «Юні друзі лісу» неодноразово ставали переможцями обласних лісівничих зльотів та учасниками Всеукраїнських зльотів учнівських лісництв, які проходили в містах Рівне, Суми, Київ, Луцьк. Юні лісівники презентували свої досягнення, захищали дослідницькі роботи з лісової справи. За плідну працю учнівське лісництво «Юні друзі лісу» неодноразово нагороджено грамотами республіканського, обласного, районного рівнів, цінними подарунками.
В доробку добрих справ вихованців учнівського лісництва є ціла низка природоохоронних заходів: збір насіння лісових дерев, заготівля соковитих кормів для підгодівлі диких звірів, які живуть у вольєрі Сумівського лісництва, виготовлення  синичників та шпаківень для перелітних птахів, допомога у вирощуванні саджанців ялівцю, самшиту, ялини у теплицях, посів жолудів у короби, екскурсії, експедиції до лісу з метою вивчення його біологічного розмаїття, спостереження за змінами лісу у різні пори року, активна роз’яснювальна робота. І головне, до чого охоче долучаються юні лісівники – це весняна і осіння посадка лісу. 
- Наша мета - вчити молодь шанувати ліс, виховати у підростаючого покоління шанобливе ставлення до природи, дотримання правил поведінки в лісі, допомогти здійснити головне завдання лісівників – відтворення лісів України, вчити юне  покоління вже з молодого віку ставитися до його Величності  Лісу з повагою, пам’ятати, що саме в наших руках те, яким буде довкілля, наш край, наша планета, – зазначає  Галина Гуз, завідувачка Сумівської філії (щколи). 
Вагомим результатом багаторчної діяльності учнівського лісництва є й той факт, що чимало випускників Сумівської школи обрали лісівничі професії та  пов’язали своє життя з лісовим господарством (І.П. Сухоребрий,  В.М. Шевченко, М.М. Шевченко, В.А. Гуз, В.А.Сташенко, С.В.Паляничук, А.В. Асауленко). З числа вихованців учнівського лісництва є вальники лісу, лісокультурниці, трактористи. Багато випускників Сумівської школи стали агрономами, вчителями предметів природничого циклу, є й такі, які  зараз навчаються на лісівничих факультетах .
З нагоди 50-річного ювілею вітаємо усіх, хто був, і хто є вихованцем Сумівського учнівського лісництва, хто був причетний до півстолітньої співпраці сумівських школярів із лісівниками! Дякуємо педагогам-наставникам за великий внесок у виховання підростаючого покоління, кропітку працю та любов до нашої спільної лісівничої справи! Нехай і надалі співпраця лісівників з Сумівським учнівським лісництвом буде плідною та сприятиме вихованню дбайливих друзів лісу та справжніх патріотів нашої держави!
Віримо, що прийде Перемога над російським окупантом і буде феєричне свято: урочистий 50-річний ювілей учнівського лісництва «Юні друзі лісу»!