Не будь диверсантом – не підпалюй!

personАвтор:  пресслужба ВОУЛМГ
access_time24.03.2022 19:59 categoryЗагальні новини
Спалювання сухих рослинних решток (трава, очерет, стерня) у воєнний час прирівнюється до диверсії. Це правопорушення карається чималим штрафом, позбавленням волі. А ще підпал ускладнює роботу українських військових, несе страшну шкоду біосистемі, є загрозою виникнення лісової пожежі, пожежі у населеному пункті, руйнування майна, загибелі та травмування людей.
Головні новини українського сьогодення – це військові зведення. Проте ЗМІ рясніють і повідомленнями від рятувальників стосовно великої кількості підпалів сухої трави в біосистемі, попри сувору заборону. Приміром, рятувальники Вінниччини 21 березня рятувальники 83 рази виїздили на ліквідацію загоряння сухої рослинності, вогнем знищено понад 132 га родючого ґрунту. А 22 березня на Вінниччині зареєстровано два факти загибелі літніх людей через необережність у поводженні з вогнем на відкритих територіях, інша жінка отримала опіки. За минулу добу на територіїї Вінницької області підрозділи ДСНС здійснили 126 виїздів на ліквідаціжю пожеж в екосистемах на площі понад 130 га. Загалом з початку року вінницькі рятувальники ліквідували 622 загоряння в екосистемах. Вогнем знищено понад 814 га родючого ґрунту.
Наголошуємо, що в умовах воєнного стану злочини оцінюються суворіше! Адже в країні – війна! Спалювання сухостою тепер карається як диверсія, розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.
3 березня 2022 р. внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. У статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.
Адже під час війни ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.
А лісівники Вінниччини нагадують, що окрім того, підпали сухої рослинності є прямою загрозою виникнення серйозної лісової пожежі.
Вогонь спалює суху траву і полезахисні смуги. По них він без перепон прямує до лісових масивів, іноді й мінералізовані смуги не можуть йому перешкодити. Палаючі головешки перелітають на відстань 20-50 метрів, створюючи нові осередки лісової пожежі. Лише один відсоток пожеж у природному середовищі виникає внаслідок прямих ударів блискавки, виверження вулканів, самозаймистість торфу, вугілля. Решта - наслідок людської необережності та недбалості.
Вінничани, зупиніться! Не руйнуйте рідну землю, не ставайте диверсантами, поплічниками російських загарбників! Вони руйнують нашу квітучу Україну, а ви стаєте їм у поміч.
Не будьте як москалі! Ми ж українці, цивілізовані  європейці, дбайливі господарі на своїй землі, а не варвари-орки!
Вінничани! Підтримуйте порядок у своїх населених пунктах, стежте та повідомляйте правоохоронців про підозрілих осіб, незвичні явища та предмети, дотримуйтесь правил воєнного часу, допомагайте війську та волонтерам перемогти зло!
Разом до перемоги! Слава Україні!
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ