Паліть російського загарбника, а не суху траву!

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time18.03.2022 22:00 categoryЗагальні новини
І навіть людське горе та війна їх не спиняють!  Україна у вогні, пущеному смертоносною рукою російського загарбника, але на мирних територія додають роботи українським рятувальникам та нищать живу природу місцеві варвари, палії сухої трави.
Палають залишки сухої рослинності і на полях, пасовиськах, узбіччях доріг Вінниччини. Рятувальники Головного управління ДСНС України у Вінницькій області кажуть, що лише за минулу добу було виявлено та ліквідовано 24 пожежі в екосистемі. А це 30 га землі, обпаленої вогнем. І це в час, коли в Україні введено воєнний стан, коли екстрені служби допомоги задіяні максимально, працюють практично 24/7 не лише на тимчасово окупованих територіях, а й на територіях, де не ведуться активні бої. Сьогодні ЗМІ, влада акцентують увагу населення не провокувати пожежі на відкритих територіях!
Наразі подібні дії паліїв прирівнюються до диверсії і винні каратимуться за вимогами воєнного стану.
Спеціалісти Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства кажуть, що минулого і цього року пожежі в екосистемі були ліквідовані силами ДСНСівців та лісівників і не перейшли у лісові пожежі.
Лісівники Вінниччини нагадують, що внаслідок сільгосппалів, які проводять сільгоспкористувачі та мешканці сіл, могутні лісові масиви можуть перетворються на згарища. Вогонь спалює не тільки стерню, а й і полезахисні смуги. По них вогонь без перепон прямує до лісових масивів, іноді й мінералізовані смуги не можуть йому перешкодити. Палаючі головешки перелітають на відстань 20-50 метрів, створюючи нові осередки лісової пожежі.
Крім того, випалюючи суху рослинність, ми руйнуємо біосистему. Адже у нищівному вогні гинуть тварини, для яких поле є рідним домом (зайці, птахи, дрібні гризуни, їжаки, пташенята, ящірки, жаби, різноманітні черв’яки, комахи, личинки). Гинуть рослини, адже знищується насіння однорічних та дворічних трав. Вогонь частково або повністю знищує кореневу систему та гілля багаторічних рослин, тому значно збіднюється видовий склад місцевої флори. Збіднюється склад грунту, бо випалюється найцінніший гумус, знижується родючість, знищуються корисні мікроорганізми, що населяють грунт, які нескоро відновляться у випаленій землі. А ще - забруднюється атмосфера. При згоранні утворюються сполуки з канцерогенними властивостями, у повітря виділяється багато небезпечних для здоров’я людини речовин.
Не паліть суху траву, стерню! Якщо бачите паліїв – телефонуйте 102 або на цілодобову «гарячу» лінію обласного управління лісового та мисливського господарства: 61-17-42!
Відповідно до статті 27 Закону України «Про рослинний світ» та статті 39 Закону України  «Про тваринний світ» паліям передбачена відповідальність і чималий штраф.
Нещодавно в.о. міністра Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Р. Стрілець звернувся до тих, хто випалює сухостій, із закликом: «Хочете щось попалити - паліть окупантів!».
Приєднуємося до цього заклику! Якщо ви не долучились до рядів доблесних українських воїнів чи тероборони, то робіть корисні справи для укріплення держави, ходіть на роботу, виховуйте дітей, допомагайте волонтерським організаціям! Допомагайте перемогти російського окупанта, а не ослаблюйте варварськими діями нашу прекрасну Україну!