Після перемоги приходьте до чистого лісу

personАвтор:  пресслужба ВОУЛМГ
access_time05.05.2022 13:33 categoryЗагальні новини
Лісівники Вінниччини закликають населення не забруднювати сміттям ліси, узбіччя доріг, лісосмуги
Не зважаючи на воєнний стані і пов’язану із ним заборону відвідування лісів, організаторів стихійних сміттєзвалищ у лісі не поменшало. Сміття до лісу звозять мешканці прилеглих до лісових масивів сіл та містечок, недобросовісні пасажири викидають з автівок сміття на узбіччя доріг, під ліс, у лісосмуги.
Лісівники Вінниччини щороку прибирають, очищують ліс від побутового сміття. Однак люди накидають знову й знову. Нагадуємо, що засмічення лісу – це злочин, і він карається штрафом. Законодавство передбачає покарання за засмічення лісу. Згідно із ст. 73 Засмічення лісів відходами Кодексу України про адміністративні правопорушення, це порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти (425 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Лісівники держпідприємств Вінницького ОУЛМГ проводять постійну роботу над покращенням санітарного стану та благоустрою території лісового фонду Вінниччини. Лише з початку поточного року працівниками лісгопів ліквідовано 38 несанкціонованих сміттєзвалища на загальній площі 1,7 га.
Лісівники Вінниччини закликають населення берегти природу, особливо не засмічувати побутовим сміттям синтетичного походження (пластиком) наші ліси, узлісся, галявини. Адже закінчиться війна, і ліс стане знову улюбленим місцем сімейного дозвілля, хіба не хочеться прийти в гарну, чисту місцевість
Сьогодні проблема засміченості у природі на фоні низької природоохоронної свідомості громадян стає ще гострішою, адже такі сміттєзвалища можуть загорітися від спеки, через необережну поведінку або злий умисел людини. У результаті чого у повітря виділяється багато шкідливих хімічних сполук, у тому числі токсичні речовини (солі заліза, свинцю, цинку, ртуть та пестициди, розчини та фарбники). Крім того, підпал стихійних сміттєзвилищ загрожує виникненню лісових пожеж. А пожежа – це велика біда для лісу, особливо в нинішніх обставинах, коли значна частина лісівників перебуває на захисті держави. Та й рятувальникам вистачає роботи в умовах війни.
Крім того, несанкціоновані сміттєзвалища на території лісових масивів забруднюють повітря і воду. Сміття неорганічного походження - це вбивча шкода для диких звірів, птахів.
Пам’ятаймо, що ми – гості на цій планеті. Відповідальність за забруднення довкілля, за утворення стихійних сміттєзвалищ у лісових масивах не оцінюється лише розміром штрафу. Адже пластикова та поліетиленова продукція або не розкладається зовсім, або розкладеться через сотні років.
Ми, українці, дбайливі та охайні господарі на своїй землі. Не забуваймо цієї гарної традиції, яка суттєво відрізняє нас від агресивного сусіда.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ