При реформуванні держлісгоспів податки залишаються місцевим громадам Вінниччини!

personАвтор:  пресслужба ВОУЛМГ
access_time19.03.2021 21:01 categoryЗагальні новини
 
Реформування лісового господарства передбачає утворення укрупнених лісгоспів. А місцеві податки та збори, які сплачують держлісгоспи, і після реформування будуть надходити до бюджетів тих самих ОТГ, які знаходяться в зоні діяльності лісництв.
Це підкреслив начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар під час наради з питання реформування держпідприємств лісового господарства.
Реформування лісового господарства – це вимога часу. Адже упродовж останніх ста років щоразу реформи лісового господарства проводилися під тогочасні вимоги та можливості для виконання поставлених завдань. З розвитком сучасних інформаційних технологій змінився і підхід до формування структури лісогосподарських підприємств.
Зрозуміло, що будь-яка модель лісогосподарювання інших держав не може автоматично переноситися на лісове господарство України.
Враховуючи екологічну, економічну та соціальну роль лісів, на думку фахівців лісового господарства доцільно при реформуванні дотримуватися базових принципів – збереження держпідприємств лісового господарства як юридично самостійного господарюючого суб’єкта державної форми власності.
В Україні пройшло  загальнодержавне реформування адміністративного устрою . У Вінницькій області з 27 районів створено 6. Тому при реформуванні лісогосподарських підприємств враховано цей фактор. Тому цілком логічно з 11 діючих державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств створити 5 укрупнених, які практично територіально розміщені в межах новостворених районів. Таким чином, вирівнюється ресурсна і фінансова база підприємств.
У процесі реформування найголовніше – зберегти фахових спеціалістів і забезпечити ефективне господарювання новоутворених держлісгоспів з питань охорони, захисту, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень, посилення їхніх корисних властивостей.
Одним із джерел поліпшення фінансового стану при укрупненні лісогосподарських підприємств буде економічний ефект від скорочення адміністративних витрат, передбачених на утримання апарату управління лісогосподарських підприємств та відчуження адміністративних будівель (залишкова вартість цих будівель залишиться на розвиток підприємства, а перевищення залишкової вартості в результаті аукціону буде перераховано до бюджету).
Важливо і те, що і після реформування місцеві податки та збори, які платять державні лісогосподарські підприємства, будуть сплачуватися до бюджетів тих же територіальних громад. Адже лісництва не ліквідуються та не об’єднуються. 
Тобто, рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів та податок за лісові землі відповідно до діючого законодавства й надалі буде перераховуватися до місцевого бюджету за місцезнаходженням лісової ділянки. 
Податок на доходи фізичних осіб, нарахований працівникам структурних підрозділів, перераховуватиметься до місцевого бюджету за місцезнаходженням підрозділу.
Внесення змін Кабінетом Міністрів України у систему оподаткування дасть додатковий фінансовий ресурс, що забезпечить фінансову стійкість та розвиток усіх новоутворених держлісгоспів Вінниччини, в тому числі сучасне технічне переоснащення лісогосподарських підприємств.