Рекомендації до часу: як правильно посадити дерево

person access_time26.02.2024 15:49 categoryЗагальні новини


У природі дерево росте на тому місці, де впало і проросло насіння. Проте далеко не кожній насінині вдається прорости. Багато насіння гине від пригнічення бур'янами, браку вологи і поживних речовин. Щоб уникнути подібних негараздів, лісівники створюють лісові насадження методом посіву та садіння лісових культур. Садивний матеріал для цього протягом кількох років вирощується на лісових розсадниках.

 

Коли садити ліс

Ліс садять навесні, до розкриття бруньок або восени, після опадання листя. Найкращим часом для садіння лісу є весна: ґрунт містить багато вологи, температура ґрунту і повітря підвищується постійно, інтенсивно росте коріння рослин. Весняне садіння забезпечує кращу приживлюваність та розвиток рослини. Для садіння важливо вибрати період, коли ґрунт максимально зволожений. Саме тому весною посадка проводиться у короткі терміни, протягом одного-двох тижнів.

 

Садивний матеріал

Існують різні види садивного матеріалу. Найчастіше висаджують сіянці (одно-дворічні рослини, вирощені з насіння в розсаднику) та саджанці (рослини, вирощені із сіянців в розсаднику). Практикується також створення лісових культур садивним матеріалом із закритою кореневою системою (у брикетах, торф'яних горщиках, паперових чашечках тощо). Від правильного вибору порід дерев залежить успіх створення нового лісу. Насамперед необхідно використовувати такі породи дерев, які ростуть в даній місцевості.

 

Як садити дерево

Під час садіння важливо дотримуватись потрібної відстані між сіянцями та саджанцями і не садити їх надто густо або надто рідко. Однією з основних умов успішності садіння є недопущення пересушування кореневих систем садивного матеріалу. Тому після їх доставки на місце садіння корені ретельно прикопують і легко зволожують. Ліс садять за допомогою спеціальних інструментів або машин. У першому випадку ліс садять вручну, в другому - механічним способом.

Меч Колесова названо на честь його розробника (на легких за механічним складом ґрунтах). Садіння «під меч Колесова», зазвичай, проводиться двома робітниками. Перший робітник піднімає меч і щосили ударяє кінцем леза в місце, призначене для садіння. Натискаючи на меч і розгойдуючи його, він готує необхідну для садіння лунку певної глибини. Другий робітник бере зі спеціальної корзини або відра сіянець і опускає його корені в лунку, не допускаючи їх загинання і зважаючи, щоб коренева шийка була на 1-2 см. нижче від поверхні землі. Після цього перший робітник, відступаючи від першої лунки на 8-10 см, опускає меч в грунт і натисканням рукоятки меча спочатку на себе, а потім від себе затискає кореневу систему сіянця.

Садіння «під лопату» проводять теж два робітники. Перший з них, йдучи від одного кінця ряду до іншого, робить на встановленій відстані (відповідно до позначок на шнурі) ямки глибиною 2030 см (залежно від величини кореневої системи сіянців). Другий робітник, рухаючись вслід за першим, бере сіянці із саджального ящика, котрий носить із собою, та висаджує їх в ямки, рівномірно розміщуючи коріння і засипаючи його землею та ущільнюючи ґрунт навколо сіянця рукою.

 

Під час посадки сіянців необхідні:

1. Якісна підготовка грунту (глибина оранки в В2, В3 - до 10 см, в С2, С3 до - 6 см);

2. Мечі Колесова відтягнуті, заточені, ручки зачищені, без задирок, зручні для користування;

3. Ящики для сіянців дерев'яні, зручні в користуванні, неважкі; 

4. Сіянці стандартні згідно ГОСТУ 3317-90 одновершинні, з добре розвинутою верхівковою брунькою; довжина кореневої системи сіянців повинна бути не менше в сантиметрах: 10 – для посадки на ґрунтах з підвищеною вологістю; 15 – для посадки на ґрунтах з нормальною вологістю; 20 – для посадки на ґрунтах з недостатньою вологістю;

5. До посадки в сіянців обрізають занадто довге, пошкоджене або гниле коріння, а також вилучають і вкорочують бічні пагони;

6. Посадка сіянців проводиться за схемою розміщення згідно затверджених проектів;

7. Перед посадкою в ґрунт сіянці намочують в глиняно-перегнійній рідині.

 

висота надземної частини

- головні породи:

сосна зв               – 12 см

дуб ч                             – 12 см

береза б                – 12 см

вільха ч               – 15 см

ясен                     – 15 см

ялина                   – 12 см

товщина стовбурця

у кореневій шийці:

сосна          – 30 мм

дуб             – 30 мм

береза        – 20 мм

вільха          – 30 мм

ясен            – 40 мм

ялина         – 20 мм