Шлях, що триває 10 років: від насінини – до новорічного дерева!

personАвтор:  пресслужба ВОУЛМГ
access_time11.12.2020 22:31 categoryЗагальні новини
Скільки часу, людської праці та фінансів витрачають лісівники Вінниччини, щоб покупець отримав якісну новорічну ялинку?
алеко не кожна людина замислюється над тим, скільки затрачено людської праці на вирощування новорічних красунь. Ми чуємо абсолютно нелогічні та навіть образливі висловлювання про те, що заготівля новорічних красунь – це знищення природи. Журналісти часто запитують лісівників про собівартість вирощеної ялинки чи сосни, саме того дерева, яке потрапляє з плантації новорічних дерев до покупця. Чим можна виміряти, оцінити ці роки праці, весь комплекс робіт багатьох спеціалістів? Тож яка справжня ціна новорічного дерева?
Все починається з насіння
Крім працівників лісового господарства мало хто знає, що саме взимку, а точніше, у січні-лютому, лісівники здійснюють заготівлю насіння хвойних порід, сосни звичайної, ялини європейської. Збирають спочатку не саме насіння, а шишки. До того ж, важливо своєчасно зірвати їх, щоб насіння не висипалося. Дерева, що плодоносять, мають уже чималу висоту, тому шишки з такої хвойної красуні дістати нелегко.
Найпростіше зібирати їх із гілля дерев, заготовлених під час зимових рубок догляду чи рубок головного користування. А на самі дерева лісівники добираються за цінним насінням з допомогою драбини, на дуже велику висоту винаймають навіть підйомники.
Наступний важливий момент у насіннєвій справі – якісна переробка сировини. У лісгоспах є власні шишкосушарки. До рухомого барабану закладається партія шишок, що просушуються не менше 12 годин. Температура під час висушування шишки поступово зменшується з 50 до 20 градусів за Цельсієм. У теплі шишка розкривається, а насіння випадає. Підбирається оптимальна температура – не занадто висока, щоб не зіпсувалось насіння, і не занизька, щоб не залишилось у шишках. Сьогодні шишкосушарня має сучасні автоматизовані механізми, що підтримують потрібну температуру і обертають барабан із шишками 3-4 рази за годину. А раніше це були саморобні механізми, все робилося вручну.
Після того, як насіння висипається із розкритої шишки у піддони, його провівають, очищають. Вихід насіння з шишки ялини і сосни становить усього 2%. Далі - обов’язково направляють зразки насіння для перевірки у Вінницьку лісонасіннєву станцію. Адже висівається лише насіння якісне і здорове.
Лісовий «дитячий садочок»
Лісові розсадники - це цілий комлекс із посівних відділень, теплиць, парників, коробів, шкілок. Тут зароджується життя – проростає насіння і зростають сіянці майбутніх дерев. Тому лісові розсадники називають жартома «дитячим садочком» або колискою лісу.
Насіння шпилькових висівають навесні. Перед посівом насінини проходять підготовку. Або замочують їх на добу у слабкому розчині сірчанокислого марганцю (концентрація 0,1%), або за наявності снігу проводять снігування. Мішки із насінням поміщують у сніг на термін до 1 місяця. Так воно проходить загартування, після чого його виймають і просушують до стану легкої сипучості.
Одна з головних умов отримання якісного садивного матеріалу – вчасне висівання у грунт. Насіння шпилькових порід сходить досить швидко, за 7-8 днів. Але новонароджені сходи вразливі до весняних заморозків, які на Поділлі бувають навіть у травні. Тому бажано висівати шпилькові у контрольованому середовищі – коробах, парниках, теплицях. Хоча практикують і висівання насіння хвойних порід у відкритий грунт, особливо, де він легкий, піщаний.
Працівники розсадників, мабуть, погодяться, що хвойні сіянці-«пухнастики», подекуди із залишеною на верхівці «шапочкою» насіннєвої оболонки, здатні викликати море позитивних емоцій у найстриманішої людини! Ну справжні малюки-симпатяги!
Протягом літа лісокультурниці в посівах знищують бур’яни, розпушують грунт. Для того, щоб ніжні пагони не згоріли, роблять затінення сіянців, а для хорошого росту - підживлювання. Сіянці досягають стандарних розмірів у дворічному віці. А далі – в самостійне життя!
Шкілки, плантації та ділянки
Сіянці-дворічки сосни чи ялини лісівники навесні висаджують у відкритий грунт: у шкільне відділення (шкілки) або на так звані спеціальні плантації новорічних дерев. Такі ділянки держпідприємства лісового господарства Вінницької області закладають щороку саме для вирощування новорічних дерев, а не для відтворення лісу. А ще часто новорічні ялинки висаджують на ділянках, не придатних для ведення лісового господарства, приміром, на смужках землі під електричними лініями, де в принципі не може рости майбутній ліс.
І знову ж таки – догляд. У міжряддях з молодими деревами лісівники знищують бур’яни, розпушують грунт, а ще вносять мінеральні добрива. Хоча й це часто не допомагає. Лісівники Вінниччини часто зістрічаються з проблемою всихання молодих насаджень саме через тривалу літню засуху. У ялинки поверхнева коренева система, яка не здатна дістати воду з більшої глибини. Але на Вінниччині більше люблять брати на свята саме ялину, а не сосну. Тому й стараються лісівники, плекають вередливих красунь.
А ще новорічні дерева спеціально кронують для того, щоб гілочки були густими, хвоя пишною. Тобто на певній відстані від стовбура зрізають точку росту на гіллі, і внаслідок цього прокидається кілька нових бруньок, гілля стає густішим. Такі «стрижки» додають гарного товарного вигляду ялинці.
Так на плантаціях новорічних дерев лісівники вирощують та доглядають хвойні красуні до 5-8 років. А потім вже їх заготовляють для реалізації населенню в передноворічний період.
А при бажанні у наших лісівників можна купити якісну ялинку чи сосну у горщику, а також отримати кваліфіковані поради стосовно того, як по завершенню свят пересадити та доглядати дерево.
Передноворічна охорона
Незаконне зрубування ялин – це злочин. Покарання за ялинкове браконьєрство – чимале. Розмір стягнень за заподіяну шкоду державі внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень становить від 519 грн. Крім того, незаконна вирубка дерев хвойних порід тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 510 грн. Купити ялинку значно дешевше, ніж самовільно зрубати. За таку суму можна законно придбати кілька ялинок! 
У передноворічний період державною лісовою охороною спільно з іншими природоохоронними органами і працівниками національної поліції проводиться комплекс заходів по попередженню та виявленню випадків незаконних рубок та незаконної реалізації хвойних порід. У кожному лісогосподарському підприємстві створюються оперативні рейдові бригади. Ними проводяться рейди з охорони лісів, розсадників і плантацій від незаконних рубок, ринків та інших місць реалізації – з виявлення фактів незаконної торгівлі хвойними.
Усі ялинки, що заготовлені у лісгоспах, марковані самоклейними етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. Номери бирок при відпуску відразу заносяться до загального електронного реєстру і легко дають можливість перевірити легальність заготовленого новорічного деревця (на сайтах ДП «ЛІАЦ», yalynka.info або через аналогічний додаток у смартфоні).
Отож, ті ялинки, які легально продаються, - результат цілеспрямованої праці лісівників. Ось такий тривалий шлях від шишки, висівання насіння, догляду дерев, охорони лісу до новорічного дерева у вашій оселі. Тож ціна новорічної ялинки – це роки важкої та відповідальної праці лісівників Вінниччини.
А ми бажаємо усім гарних та веселих свят із зеленою пахучою ялинкою!