У лісівничому еколого - прсвітницькому центрі Вінницького ОУЛМГ – цікаві гості: дідусь-ветеран лісового господарства з онуками

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time30.09.2022 18:39 categoryЗагальні новини
 
До лісівничого еколого-просвітницького центру обласного управління лісового та мисливського господарства завітали цікаві й незвичні гості: дідусь-ветеран лісового господарства, колишній директор ДП «Тульчинське ЛМГ» Поліщук Віктор Анатолійович з онуками Вікторією, Віктором, Вадиком, Софією, Ангеліною. Привітно зустрів бажаних гостей прес-секретар обласного управління лісового та мисливського господарства Станіслав Вовк.
Лісівничо-просвітницька діяльність для вінницьких лісівників має особливо важливе значення. Вони проводять постійні фестивалі, акції, прес-конференції, конкурси. Багато зусиль прикладають для створення і функціонування учнівських лісництв, яких на базі держпідприємств лісового господарства області вже працює 50. Для змістовної та повноцінної роботи з підростаючим поколінням та дорослими лісівники створили розгалужену мережу лісівничих еколого-просвітницьких центрів та лісівничо-екологічних просвітницьких пунктів. А музей лісу Вінницького ОУЛМГ вже давно завоював серця відвідувачів – як дорослих, так і найменших. Його двері завжди відкриті для допитливих юних природолюбів, їхніх батьків, бабусь, дідусів.
І ось Віктор Анатолійович, представник династії лісівників, який зовсім недавно вийшов на заслужений відпочинок, зробив онукам приємний подарунок – подорож до Вінниці з уроком природи в лісівничому еколого-просвітницькому центрі, знайомство з обласним центром, солодкий стіл в гарній кав’ярні.
А розпочалося спілкування з розповіді Станіслава Вовка про лісівничу династію Поліщуків. Анатолій Макарович, батько Віктора Анатолійовича, все життя віддав лісу. Макар Михайлович, дідусь Віктора Анатолійовича, - теж лісівник. Всі сини Макара Михайловича (Володимир, Юрій, Віктор, Анатолій, Валентин, Олександр) присвятили своє життя роботі в лісовому господарстві. Сьогодні благородну справу лісівничої династій продовжує Анатолій, син Віктора Анатолійовича, лісничий Брацлавського лісництва ДП «Тульчинське ЛМГ», та зять Барчишин Володимир Михайлович, старший майстер лісу Томашпільського лісництва ДП «Тульчинське ЛМГ».

На уроці природи діти дізналися чимало нового про життя лісу та працю людей, які створюють ліси. Розмірковували на важливі теми: навіщо нам потрібні дерева, чи потрібно їх рубати, як визначити вік дерева, хто доглядає і охороняє ліси. Дізнались нову інформацію про мешканців подільських лісів.
А головне – внуки вийшли з музею не лише з новими фото, а й з новими знаннями та переконаннями про роль лісу у житті людини та роль лісівника у житті лісу.
- Така зустріч у справжньому святилищі лісової мудрості стала надзвичайно корисною, цікавою, пізнавальною для всіх нас, - відмітив Віктор Анатолійович. І для мене, людини, яка все життя працювала в лісі, надзвичайно приємно побувати на такому уроці з дорогими для мене внуками. На перший погляд здається, що тема лісового господарства для дітей надто серйозна та недосяжна. Але ж діти навперебій відповідали, уважно слухали. Безліч позитивних емоцій і справжній енергетично-інформаційний шквал викликала експозиція фауни Вінниччини. Активно цікавились, запитували, слухали про зубрів, кабанів, дикого кота, крижнів, бобрів. І залюбки, звісно, фотографувались.
Після екскурсії всі вийшли із поповненим словниковим запасом, твердо запам’ятавши: людина, що створює та оберігає ліс – це ЛІСІВНИК. І лісівниками були мої батько, дідусь.
Лісівники Вінниччини сподіваються, що добре зерно, впавши у благодатний ґрунт чистої дитячої душі, проросте хорошими спогадами, міцними знаннями, майбутніми мріями, любов’ю до України, вірою в силу нашого міцного українського роду. І хтось із онуків Віктора Анатолійовича Поліщука через роки захоче стати лісівником-професіоналом на цьому благородному шляху. Ну а поки що – до нових зустрічей. Приходьте наступного разу з бабусями, дідусями, матерями, татусями....
У фоторепортажі використано фото Поліщука Віктора на обласній лісівничій спартакіаді у вересні 2012 року, фото дідуся Віктора Анатолійовича з онуками у вересні 2016 року.