У вінницьких лісівників – бажані гості: вихованці підліткового клубу за місцем проживання «VinSmart»

personАвтор:  пресслужба ВОУЛМГ
access_time13.07.2022 16:47 categoryЗагальні новини
 
Давня дружба пов’язує лісівників Вінниччини і Центр підліткових клубів за місцем проживання«VinSmart» Вінницької міської ради. І ось до лісівничого еколого-просвітницького центру обласного управління лісового та мисливського господарства педагог-організатор Любов Мельник та керівник гуртка англійської мови Аліна Педорук привели групу своїх вихованців з батьками, точніше мамами. Аудиторія зібралася цікава й різновікова: від грудних дітей до 16-річних. А якщо бути точнішим, то від дітей, які поки що не залишають лоно матері, до 16-річних. Привітно зустрів бажаних гостей прес-секретар обласного управління лісового та мисливського господарства Станіслав Вовк.
Лісівничо-просвітницька діяльність для вінницьких лісівників має особливо важливе значення. Вони проводять постійні фестивалі, акції, прес-конференції, конкурси. Багато зусиль прикладають для створення і функціонування учнівських лісництв, яких на базі держпідприємств лісового господарства області вже працює 50. Для змістовної та повноцінної роботи з підростаючим поколінням та дорослими лісівники створили розгалужену мережу лісівничих еколого-просвітницьких центрів та лісівничо-екологічних просвітницьких пунктів. А музей лісу Вінницького ОУЛМГ вже давно завоював серця відвідувачів – як дорослих, так і найменших. Його двері завжди відкриті для допитливих юних природолюбів, їхнів батьків, бабусь, дідусів.
У перекладі назва Центру означає «вінницькі розумники». Вона обрана не дарма. Адже центр займається розвитком молодого покоління. Девіз центру "Нам довірять найдорожче!" Символом закладу обрана сова. Адже саме вона означає мудрість. Метою закладу є  організація дозвілля, створення умов для розвитку творчих здібностей дітей, підлітків та молоді у вільний від навчання та роботи час. Центр підтримує молодіжні проекти та ініціативи для створення умов для самореалізації молоді у місті.
«VinSmart» охоплює різні напрямки роботи:
англійська мова
польська мова
творча майстерня
дитячий фітнес
школа стюардес- екскурсоводів
український клуб
малювання
сучасні танці
ранній розвиток
дошколярик
театральна студія та школа журналістики.
Для вихованців безкоштовно працює велика кількість пізнавальних гуртків. Щороку близько тисячі дітей подають заяви на навчання.  Центри розташовані у різних мікрорайонах міста Вінниці. Це дає можливість вихованцям займатися поблизу свого дому.
На уроці природи вихованці дізналися чимало нового про життя лісу та працю людей, які створюють ліси. Розмірковували на важливі теми: навіщо нам потрібні дерева, чи потрібно їх рубати, як визначити вік дерева, хто доглядає і охороняє ліси. Дізнались нову інформацію про мешканців подільських лісів.
А головне – і батьки, і діти вийшли з музею не лише з новими фото, а із новими знаннями та переконаннями про роль лісу у житті людини та роль лісівника у житті лісу.
Яна Мальченко, мама непосидючого Іллюші, дякуючи за цікавий урок, зауважила:
- Така зустріч у справжньому святилищі лісової мудрості стала надзвичайно корисною, цікавою, пізнавальною для всіх нас. І для мене, людини, яка закінчила фізмат педуніверситету. Це лише на перший погляд здається, що тема лісового господарства для юних чомусиків надто серйозна та недосяжна. Дітки навперебій відповідали, уважно слухали. Після екскурсії всі вийшли із поповненим словниковим запасом, твердо запам’ятавши: людина, що створює та оберігає ліс – це ЛІСІВНИК. 
Ольга Мазуренко, мама трирічної Софійки і шестирічної Даші:
- Безліч позитивних емоцій і справжній енергетично-інформаційний шквал викликала експозиція фауни Вінниччини. Хоча перед екскурсією для діток був проведений інструктаж, малюки не могли повірити, що опудала - не живі. Активно цікавились, запитували, слухали про зубрів, диких кабанів, дикого кота, крижнів, бобрів. І залюбки, звісно, фотографувались.
Такі екскурсії – дуже важливі для емоційного та розумового розвитку дитини, - зазначила педагог-організатор Любов Дмитрівна. – Вони сьогодні наочно побачили, які дерева ростуть у нас, які тварини проживають у наших лісах, яке насіння, які інструменти праці лісівників. Ознайомились із циклом робіт у лісовому господарстві – і ці нові знання та враження для них дуже цінні. Вони з ними підуть далі в життя».
А лісівники сподіваються, що добре зерно, впавши у благодатний ґрунт чистої дитячої душі, проросте хорошими спогадами, міцними знаннями і майбутніми мріями. І хтось із тих, хто приміряв лісівничого кашкета, через роки захоче стати лісівником-професіоналом на цьому благородному шляху. Ну а поки що – до нових зустрічей, «VinSmart». Приходьте наступного разу з бабусями, дідусями. І татусями....
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ