Відбулося завершальне у 2021 році засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства

personАвтор:  пресслужба
access_time03.01.2022 21:16 categoryЗагальні новини
Відбулося завершальне у 2021 році засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства
Сьогодні, 29 грудня, під головуванням начальника управління А.О. Бондаря відбулося завершальне у 2021 році засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.
На засіданні розглянули питання: про підсумки проведення громадської акції «Створюємо ліси разом»; про результати роботи внутрішнього аудиту за 2021 рік; про стан військового обліку та бронювання військовозобов’язаних на підприємствах управління; нові правила в державній системі електронного обліку деревини.
Бондар А.О. проаналізував роботу держлісгоспів за 2021 рік. Створено 1046 га лісових насаджень. Проведено догляд за лісовими культурами на площі 11,9 тис. га. Так станом на грудень 2021 р. реалізовано лісопродукції на 870 млн. грн., спрямовано на ведення лісового господарства 700 млн. грн. власних коштів. До Зведеного бюджету перераховано 279 млн. грн., в т.ч. до місцевого – 78 млн. грн. Всього державі перераховано 352 млн. грн. податків, зборів, в т. ч. єдиного соціального внеску – 73 млн. грн. Так що цифри говорять самі про себе. Лісівники працюють на сьогодення й майбутнє України. Під час осінньої двомісячної всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом» держлісгоспи області, разом з вінничанами посадили 368 тис. шт. дерев.
Цього року держлісгоспи виростили 9,6 млн. шт. стандартних сіянців лісоутворюючих та декоративних порід. Левову частку займає садивний матеріал основної лісоутворюючої породи подільських дібров: дуба звичайного - 5,7 млн. шт.
Лісогосподарськими заходами проводиться поступова заміна малопродуктивних лісових насаджень на високопродуктивні з головною породою дубом звичайним. В умовах глобального потепління в якості супутніх порід активно вводяться до складу лісових культур більш посухостійкі породи: берека лікарська, горіх чорний, гікорі, модрина європейська, псевдотсуга Мензіса та інші. 
Цього року вирощено 104,6 тис. шт. сіянців модрини європейської, 17,7 тис. шт. псевдотсуги Мензіса, 825 тис. шт. горіха чорного, 306, 5 тис. шт. клена, 87,5 тис. шт. липи, 142 тис. шт. груші, 9,8 тис. шт. береки лікарської.
Держлісгоспи Вінниччини вирощують садивний матеріал лісотвірних порід із закритою кореневою системою (ЗКС). Лідером у цьому напрямку є ДП «Вінницький лісгосп». Нинішнього року лісгоспи виростили загалом 266 тис. шт. садивного матеріалу лісотвірних порід із ЗКС.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О. акцентував увагу на важливості історичного моменту в роботі держпідприємств лісового господарства – реформуванні держлісгоспів. Анатолій Омелянович підкреслив:
- Будь-яке реформування – справа нелегка, нова. Зрозуміло, сприймається з тривогою. Ми, реформуючи держлісгоспи, створюючи замість 12 підприємств шість нових, не залишили напризволяще жодної людини. Це в першу чергу стосується адмінперсоналу Бершадського, Крижопільського, Могилів-Подільського, Хмільницького, Чечельницького держлісгоспів. А первинні ланки – лісництва – працюють у звичному режимі. 
У лісовому господарстві загалом залишається чимало болючих питань. Попри це, держпідприємства лісового господарства Вінниччини виконують першочергове завдання - створення лісів.
Анатолій Омелянович вкотре наголосив на важливості якісного проведення всіх необхідних лісокультурних заходів. Це стосується і доглядів за культурами, і рубок доглядів. Вимога начальника управління принципова, стратегічна: проблеми сьогоднішнього дня пройдуть, вирішаться, а держава повинна мати в майбутньому високоякісні ліси, які принесуть українському народу користь. І ці ліси закладаються сьогодні!
Особливу увагу Бондар А.О. приділив питанню забезпечення жителів Вінниччини дровами. За 11 місяців 2021 року держлісгоспи Вінниччини реалізували загалом 283 тисячі кубометрів дров паливних. Це більше, ніж за ввесь минулий рік! На енергоринок області поставлено 192 тис. кбм. дров, з них населення придбало 117,5 тис. кбм., заклади освіти – 19,1 тис. кбм., заклади охорони здоров’я – 2,3 тис. кбм., заклади соціальної сфери – 3,2 тис. кбм., інші підприємства, організації – 39 тис. кбм. І це ще не остаточна цифра, адже календарний рік ще триває, а опалювальний сезон – у розпалі. Тому очікуємо ще більший показник.
Але ще понад 10 років тому реалізація дров паливних була всього у межах 70-80 тис. кбм. за рік! Уже в 2016 році на внутрішній ринок області поставлено (це 70% від загальної реалізації) 184 тис. кбм., у 2018 р. – 178 тис. кбм. Ця тенденція на дров’яний бум спостерігається протягом останніх років, особливо – після 2014-го року.
Начальник управління зобов’язав директорів держлісгоспів з усією відповідальністю ставитися до забезпечення Вінниччини альтернативними видами палива. Адже держлісгоспи збільшили обсяги реалізації дров паливних, переорієнтувавши певну кількість дров'яної деревини та лісосічних відходів на паливні потреби, за рахунок цього забезпечивши попит, який значно зріс. Дуже важливою в цьому питанні є співпраця з ОТГ, постійне інформування населення про необхідність вчасного завезення дров у своє домогосподарство, обов’язкове підсушування дров, що збільшить їх калорійність на 20% і продовжить термін експлуатації котлів.
У всіх держлісгоспах області створено пункти складування дров паливних. Налагоджено підсушування, розпилювання дров та відвантаження споживачам. Три держлісгоспи реалізують населенню дрова колоті. 
В умовах децентралізації влади територіальні громади можуть направляти кошти на створення нових лісів та енергетичних плантацій. Необхідні земельні ділянки область має.
На колегії розглянуто питання інвентаризації земель лісового фонду, формування лісосічного фонду 2022 року, реалізації новорічних ялинок, проведення весною 2022 року всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом», створення нових і максимального використання вже існуючих лісівничих еколого-просвітницьких центрів, відзначення 100-річчя з дня народження Байтали В.Д., Міністра лісового господарства України, уродженця с. Пеньківка на Вінниччині.
З питань порядку денного на колегії виступили Діденко В.І. – перший заступник начальника управління, Колчанов А.В. – заступник начальника управління, головні спеціалісти управління Густий В.А., Шмалюх А.М. 
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О. подякував за роботу і вручив Почесну грамоту члену колегії, директору ДП «Бершадський лісгосп» Краснєєву М.В., привітав присутніх, в їх особі трудові колективи, пенсіонерів, ветеранів лісового господарства з прийдешніми святами – Новим роком і Різдвом Христовим. 
 
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ