Відмінні лісові культури – обличчя лісівників Вінниччини

personАвтор:  пресслужба ВОУЛМГ
access_time09.10.2020 21:48 categoryЗагальні новини
Вінницькі держлісгоспи завершують проведення доглядів за лісовими культурами
Стан лісових культур – найважливіший критерій оцінки роботи кожного держлісгоспу, постійно наголошує начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар. Тому лісівники Вінниччини надзвичайно відповідально ставляться до проведення доглядів за лісовими культурами.
Основна мета доглядів за лісовими культурами – створення умов для росту головних лісоутворюючих порід, покращення водного та температурного режиму, усунення негативного впливу трав’янистої рослинності та другорядних порід,  сприяння інтенсивнішому росту лісових культур, особливо в перші роки після створення. Також немаловажливим є те, що знищення бур'янів та трави знижує ймовірність поширення вогню в лісових масивах.
Цього року вегетаційний сезон був ускладнений природними факторами: то занадто щедрі зливи, то нетиповий для кінця весни  холод, то раптова спека і засуха, тривала відсутність опадів. Однак роботу лісівники виконують відповідно до вимог технологічних карт.
Держлісгоспами Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства цього року створено 1040 га лісових культур на землях держлісфонду, 19 га – захисних насаджень. Заплановано на 2020 рік провести догляди за лісовими культурами на загальній площі 11444 га у держлісфонді та 621 га – у нових лісах (захисні насадження).
На сьогодні лісгоспи практично завершили ці роботи. Проведено догляд за лісовими культурами на землях державного лісового фонду на площі 9581 га. З них майже 7 тис. га – механізований обробіток. Найбільший об’єм роботи із доглядів за культурами в держлісфонді виконали ДП «Тульчинське ЛМГ» - 1408 га, ДП «Бершадський лісгосп» - 1399 га, ДП «Могилів-Подільський лісгосп» - 1231 га.
У нових лісах на сьогодні виконано догляди на площі 543 га. Найбільший об’єм роботи виконали ДП «Бершадський лісгосп» - 118 га, ДП «Іллінецький лісгосп» - 100 га.
Наразі усі держлісгоспи активно розпочали роботу із підготовки грунту до садіння лісу навесні 2021 року.