Вінницькі лісівники завершили весняну лісокультурну кампанію!

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time08.04.2020 19:48 categoryЗагальні новини
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар щиро подякував усім трудовим колективам держлісгоспів Вінниччини за успішне завершення весняної лісокультурної кампанії! Анатолій Омелянович наголошує на тому, що держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства зробили можливе й неможливе, щоб в найкоротші терміни провести весняні лісокультурні роботи 2020 року!
Держпідприємства лісового господарства ще в січні цього року розпочали активну підготовку до цьогорічної весняної лісокультурної кампанії. І ніщо не змогло стати на заваді цього найважливішого у лісокультурному циклі етапу робіт. Навіть карантин!
Під час весняної посадки лісу 2020 року вінницькі лісівники посіяли і посадили 1040 га лісів при плані 1039 га. Станом на 8 квітня також маємо 100 відсотків виконання плану створення і захисних насаджень! Також проведено доповнення лісових культур на площі 171 га в державному лісовому фонді і 29 га захисних насаджень. Лише для створення лісових культур на площі 1040 га використано 5,7 млн. шт. садивного матеріалу. А це значить, що в наступні гарячі дні й місяці весни та літа 2020 року необхідно зробити все можливе, щоб дати силу й життя майже 6 мільйонам нових дерев, врятувати їх від засухи, шкідників, бур’янів!
Найвищі обсяги відтворення лісів у цьому році мають ДП «Могилів-Подільський лісгосп» (146 га), ДП «Вінницький лісгосп» (127 га), ДП «Гайсинський лісгосп» (123 га), ДП «Тульчинське ЛМГ» (121 га), ДП «Крижопільський лісгосп» (120 га), ДП «Іллінецький лісгосп» (117 га), ДП «Хмільницький лісгосп» (97 га), ДП «Бершадський лісгосп» (96 га).
Головною породою при створенні лісових культур є традиційний для Вінниччини дуб звичайний. Також до складу лісових культур держлісгоспи вводили горіх чорний, гікорі гіркий, гікорі білий, береку лікарську, грушу звичайну, черешню, модрину європейську, дугласію. 
Сьогодні лісистість Вінниччини – 13,8%. А щоб мати хоча б оптимальних 15%, потрібно створити ще більше 30 тисяч гектарів нових лісів. Без людських рук лісу не буде, бо 70% лісів області - рукотворні діброви!
Держлісгоспами для створення в цьому році нових лісів вирощено понад 10 млн. штук стандартного садивного матеріалу, що дає змогу і озеленити населені пункти, території навчальних та виховних закладів, лікарень. Лісівники надають будь-яку допомогу всім бажаючим у придбанні різноманітного посадкового матеріалу основних лісоутворюючих порід та декоративного посадкового матеріалу.
І в цьому році лісівники з врахуванням суворих умов карантину разом з вінничанами плідно попрацювали, створюючи нові ліси. Щиро дякуємо лісівникам і їхнім помічникам за сумлінну, нелегку роботу, відданість його величності Лісу!