Вітаємо всіх жителів Вінниччини, Кіровоградщини, Черкащини з Днем Державного Герба України!

person access_time19.02.2024 15:54 categoryЗагальні новини
Сьогодні, 19 лютого - День Державного Герба України! Саме 19 лютого 32 роки тому Верховною Радою України було затверджено Малий герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті - національний символ українців. Він визначений як головний елемент великого Державного Герба України. Малий Державний герб - один із державних символів України на рівні з Конституцією, Прапором і Гімном.
Тризуб як Український герб має довгу історію. Тризуб з'явився ще за часів Рюриковичів. А в період Української Народної Республіки став гербом, як символом соборності земель України.
Радянський Союз забороняв український тризуб. Адже в XX столітті він уособлював боротьбу наших співвітчизників за незалежність України.
24 червня 1991 року було оголошено конкурс на створення Державного герба. Конкурсна комісія розглянула понад 200 варіантів. І 192 з них містили Тризуб. Перемогу ж здобула спільна робота історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького, яка була виконана у стилі часів князя Володимира Великого.
Вітаємо всіх жителів Вінниччини, Кіровоградщини, Черкащини з Днем Державного Герба України! Нехай це свято ще більше згуртує всіх нас, зміцнить високе почуття особистої відповідальності кожного українця за Перемогу над російськими окупантами.