З 17 листопада 2023 року лісорубні квитки видаються виключно в електронній формі

person access_time30.11.2023 11:21 categoryЗагальні новини

З 17 листопада 2023 року лісорубні квитки видаються
виключно в електронній формі
 
Кабінет Міністрів України 12 травня 2023 року прийняв постанову №483 “Про реалізацію експериментального проекту щодо видачі спеціального дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в електронній формі».
Видача лісорубного квитка в електронній формі є електронною публічною послугою, яка надається заявнику через Єдину екологічну платформу “ЕкоСистема” (https://eco.gov.ua/services/otrimannya-lisorubnogo-kvitka).
Для уникнення перебоїв в роботі підприємства протягом шестимісячного перехідного періоду всім лісокористувачам необхідно було отримати  відповідні доступи і засоби ідентифікації для подачі заяв та форм документів на видачу лісорубного квитка в електронній формі.  
Програмний продукт «Лісорубний квиток» - це дозвільний документ, який дає право здійснювати господарську діяльність, пов'язану із заготівлею деревини. 
В електронний кабінет Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства на платформі “ЕкоСистема” уже з кінця жовтня надходять від лісокористувачів  в зоні діяльності Управління форми  документів, необхідних для видачі лісорубного квитка в електронній формі.  Їх перелік визначило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, видавши 21 липня 2023 року наказ №520“Про затвердження форм документів, необхідних для реалізації експериментального проекту щодо видачі спеціального дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в електронній формі». 
Спеціалісти управління, відповідальні за видачу лісорубних квитків, здійснюють перевірку форм документів для видачі електронних лісорубних квитків, поданих лісокористувачами Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей. 
Лісорубний квиток видається  виключно на одну ділянку, де буде здійснюватися заготівля деревини.  А заготівля деревини лісокористувачами в зоні діяльності Управління здійснюється на десятках тисяч лісових ділянок.
 
Начальник Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Перов Сергій Григорович наголосив 2 листопада на нараді з усіма постійними лісокористувачами з питань видачі електронного лісорубного квитка:
- Обов’язок і управління, і всіх лісокористувачів – організувати чітку спільну роботу для виконання відповідального завдання держави щодо видачі електронних лісорубних квитків. Адже досить великий об’єм роботи виконує всього 7 працівниками апарату міжрегіонального управління. Тому всі необхідні документи для подання заявки на отримання електронного лісорубного квитка мають бути абсолютно якісними! Заявник несе повну відповідальність за надання недостовірних відомостей у необхідних документах.
Всі дані про лісорубні квитки зібрано в Реєстрі, що робить цю інформацію доступною для громадськості. Доступ до даних, внесених до Реєстру, надається на сайті LK.UKRFOREST.COM
Реєстр програмного продукту «Лісорубний квиток» дає можливість отримати інформацію про проведення рубок кожним лісокористувачем України (область, лісництво, квартал, виділ, система, тип рубок, їхній статус, період проведення).
Програмний продукт «Лісорубний квиток» надає інформацію щодо створення чи перегляду ділянок та лісорубних квитків у зоні діяльності лісокористувача, щодо обробки (переведення у стан «Виданий») лісорубного квитка.