Золота краса модрин у лісах Вінниччини

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time11.12.2020 19:29 categoryЗагальні новини
Впевнено крокує зима. Спить зачаровано ліс, іноді дивуючи зір яскравими спалахами золотих фейєрверків у чорноті роздягнених дерев.
Це хвоя модрини європейської «горить» яскравою жовтизною. Для наших подільських лісів це явище, коли жовкне і опадає хвоя, виглядає досить екзотичним. Адже модрина ще порівняно недавно поселилась у лісах Вінниччини. Але надовго! Адже ця лісова порода з вдячністю прийняла наші грунтові та кліматичні умови.
Лісівники Вінниччини в умовах глобального потепління шукають шляхів вирішення проблеми масового всихання лісів. Традиційна наша ялина звичайна практично пропала із лісових масивів. Адже має поверхневу кореневу систему, а рівень грунтових вод значно впав, кількість опадів знижується. Ялина страждає від нестачі вологи і стає легкою здобиччю для короїдів, і як наслідок – всихають великі масиви лісу. Очільник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар постійно зауважує, що головне завдання лісівників Вінниччини – збільшити лісистість області та створити якісні та високопродуктивні ліси, а ще – біологічно стійкі. Не пустелю залишити нащадкам, а цінні лісові масиви, де ростуть якісні деревні породи.
Тому лісівники, виконуючи ці завдання, перебувають у постійних пошуках, застосовують нові методи у роботі, наприклад, садіння лісу саджанцями із закритою кореневою системою, поступово змінюють склад лісових культур, вводячи більш посухостійкі, але цінні породи. Приміром, це горіх чорний, берека лікарська, бархат амурський, ялиця біла, псевдотцуга Мензіса, модрина європейська. Більшість із названих порід – це інтродуценти, для яких Поділля – чужий край. Але модрина європейська дуже гарно показала себе в рості та приживлюваності, тому її активно ввводять до складу культур усі 11 держлісгоспів Вінницького ОУЛМГ. Цього року у лісових розсадниках держлісгопів вирощено 66 тисяч стандартних сіянців модрини європейської..
Модрина (російською - «лиственница») – єдина хвойна порода в Україні, що скидає на зиму голколисточки. Ця порода - стійка до посушливих кліматичних умов та високих температур, має хорошу опірність до нашестя шкідників та хвороб дерев. Крім того, ця порода швидкоростуча, відзначається доброю приживлюваністю, витривалістю, не вимоглива до грунтових умов. Модрина має цінну деревину, надзвичайно міцну і довговічну. Тому її називають хвойним дубом.
Тому для тих, хто не знав чи не бачив, радимо гуляти осіннім та зимовим лісом, особливо зараз, це найбезпечніший відпочинок в умовах пандемії. Дихайте найчистішим повітрям, учіться бачити красу у будь-яку пору року, у цих уже голих і чорних, але огорнутих легким серпанком лісової мли деревах. І якщо знайдете палаючі жовтою хвоєю модрини, любуйтеся і захоплюйтеся! Цього року через теплу осінь хвоя модрини довго не жовкла, і тому ще й досі на гіллі тримається золота краса!
  На фото – лісові угіддя Вороновицького лісництва, ДП «Вінницький лісгосп».