Птахи - запорука здоров’я лісу

person access_time19.03.2023 21:45 categoryЗагальні новини
 
Охорона та захист лісу – одне з головних завдань лісівників. Функцію біологічного захисту дерев від шкідників виконують птахи, які споконвіків є вірними друзями лісу, бажаними співмешканцями будь-який насаджень та неодмінною частиною біосистеми.
Дбаючи про здоров’я лісу, лісівники постійно проводять певні заходи для приваблювання птахів. Зокрема, це щорічне розвішування штучних гніздівок (синичників, шпаківень). Є певні норми розвішування будиночків для птахів, які стосуються кількості, способу виготовлення та встановлення.
Встановлення та ремонтування «пташиних квартир» забезпечує птахам комфорт, захист їхнього потомства і відповідно - успішне розмноження птахів у період гніздування. А підвищення чисельності комахоїдних птахів у лісових насадженнях стримує масове розмноження різноманітних шкідників лісу - шпильково-листогризучих комах. Вдумаймось лише у мову цифр. Сім’я синиць за літо, наприклад, знищує близько 4 тисяч гусениць. А пара горихвісток - 7,5 тисяч. За період годування своїх пташенят синиця блакитна знищує 24 мільйони яєчок комах. Пара мухоловок строкатих для вигодовування 6 пташенят протягом 15 днів збирає з навколишніх дерев від 1 до 1,5 кілограмів комах.
Підтримується зимова підгодівля осілих птахів, тому часто лісівники Вінниччини надають допомогу юним лісівникам у виготовлення та розвішуванні годівничок для птахів. 
Також у склад лісових культур вводять плодові, кісточкові деревні породи, чагарники. Це черешня, груша лісова, берека лікарська, аронія, шипшина, горобина, глід та інші. Їхні плоди залюбки поїдають птахи взимку, коли ввесь інший харч засипаний товщею снігу.
У лісі, звісно, мешкають як осілі птахи, так і перелітні. Саме зараз до міст та сіл, до лісу, польових, водно-болотних угідь повертаються з теплих країв птахи. Найпершими прилітають плиски, граки, шпаки, жайворонки, лебеді, дрозди, зяблик звичайний, крижні. А ще ми з нетерпінням чекаємо, коли з вирію повернуться мухоловки, славки, солов’ї, кулики, журавлі, горихвістки, лелеки, ластівки, дрозди, жайворонки, вивільги. Звісно, когось із перелічених птахів ми добре знаємо, розрізняємо за зовнішнім виглядом та співом, а чиясь назва нам мало про що скаже. Та безперечно, усі птахи – неймовірні, чудові і цікаві створіння. Наша українська земля – їхня рідна домівка, тут вони народилися та зміцніли, тут знаходять собі пару, в’ють гнізда та висиджують потомство.
Ось деякі цікаві факти про пернатих друзів лісу.
- Чи знаєте ви, чому найбільше птахи співають навесні?
Нинішній ліс, який лише починає прокидатися від зимової сплячки, уже починає наповнюватися чудовими мелодіями весняного щебету. Весняний щебет - це шлюбні закликання. Більшість наших птахів починають розмножуватися навесні, після повернення із зимівель. Після весняної міграції самці займають гніздові ділянки і починають співати.
Спів має подвійну мету: просигналізувати суперникам, що ця ділянка вже зайнята, і привабити на ділянку самку. За тривалістю, силою і якістю пісні наречена й обирає майбутнього обранця. Тобто оцінює його здоров’я і гени, здатність утримати гніздову ділянку і прогодувати майбутніх пташенят.
Багато птахів, які не відлітають у вирій, присутні на гніздових ділянках цілий рік і формують пари з самками дуже рано, співають взимку або восени. Приміром, більшість наших сов.
У багатьох видів співочий дар мають тільки самці. А деякі птахи взагалі ніколи не співають. Наприклад, грифи-стерв'ятники та лелеки.
У кожного виду птахів своя пісня, і вони можуть пізнавати один одного на значній відстані. Але і в іншу пору року птахи теж розмовляють. Наприклад, коли загрожує небезпека. Коли зграя птахів перелітає вночі на велику відстань, то вони кричать час від часу, щоб ніхто не загубився, а той, хто відбився від зграї, чує сигнал і повертається. Хижі птахи особливими звуками дають знати про свою присутність, як ніби загрожують своїм майбутнім жертвам.
- Вчені-орнітологи змогли скласти календар прильоту пернатих:
з 18 по 20 березня повертаються граки;
25 березня-6 квітня - прилітають шпаки;
1-10 квітня - в цей період прилітають зяблики, жайворонки, лебеді і дрозди;
11-20 квітня - в рідні краї повертаються качки і гуси, журавлі і чайки;
кінець квітня - горихвістки, лісові ковзани, пінки;
перша половина травня - прилітають ластівки і мухоловки;
в середині травня зазвичай повертаються стрижі і солов`ї;
- Як летять перелітні птахи
Птахи не завжди летять скупченими зграями: кулик, чаплі та качки летять шеренгою, прямим фронтом або поперечним рядом; гуси найчастіше летять косяком. Також гуси, як і журавлі, лебеді та інші великі птахи можуть летіти кутом, або клином. Маленькі птахи летять зі швидкістю 40 км за годину, а великі птахи – 80-90 км\год.