Лісівники закликають не нищити першоцвіти

person access_time14.03.2023 13:45 categoryЗагальні новини
 
Весна то радує теплом і сонечком, то несподівано сніжить. У лісах Вінниччини, Кіровоградщини та Черкащини ще наприкінці зими розцвіли деякі первоцвіти. Багато з них є рідкісними та на межі зникнення, що не зупиняє населення до знищення цих квітів заради букетів, яскравих світлин для соцмереж та навіть для масового продажу.
Центрально-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства закликає населення не нищити красу і зберегти коротку мить цвітіння перших квітів, таких важливих для повноцінного життя біосистеми.
Ці ранньоквітучі рослини називають ще первоцвітами або ефемероїдами (з грецької мови - «одноденний»). Вони першими прокидаються від зимового сну. Зараз у лісах розцвітають підсніжники, проліски, печіночниця. Далі чекатимемо на цвітіння сон-трави, анемони дібровної, рясту. Чому зривати першоцвіти (і не лише рідкісні) є згубним для природи?
- Населення масово зриває ці квіти, знищуючи саму популяцію та не даючи достигнути та розповсюдитися насінню. Часто виривають рослини з корінням чи цибулиною для домашньої клумби, для продажу у горщику.
- Листя бере участь у фотосинтезі, тому коли зривається надземна частина рослини з квіткою і листям, цибулина не встигає отримати достатньо поживних речовин для розвитку на майбутнє. При вириванні рослини ушкоджуються й сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки.
- Первоцвіти дають першу поживу для комах-запилювачів, які прокидаються після зими. Про користь бджіл та інших комах не варто і нагадувати.
І ще один аспект – відповідальність та покарання за порушення закону. Багато первоцвітів знаходяться на межі зникнення і потребують охорони. Їхній охоронний статус визначений різними охоронними списками, в тому числі Червоною книгою України. Тому масове нищення рослин квітковими браконьєрами для незаконного продажу є протизаконним. Порушники караються штрафом.
Щороку в областях проводиться щорічна операція «Первоцвіт», в якій спільно з представниками національної поліції та державної екологічної інспекції беруть участь і лісівники.
У разі виявлення торгівлі первоцвітом на порушника будуть складатися протоколи про адмінправопорушення, сума штрафу сягатиме від 340 до 1360 грн. Порушення порядку придбання чи збуту рослин, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3 655 гривень.
До відомих нам червонокнижних первоцвітів віднесені цибуля ведмежа, підсніжник білосніжний, шафран сітчастий, тюльпан дібровний, сон великий, сон розкритий, сон лучний.
Але ще раз наголошуємо: не залежно від охоронного статусу рослини, подумайте, чи варто її зривати для миттєвої краси букету. Першоцвіти-ефемероїди і так приходять до нас усього на кілька днів, приносячи стільки краси у сплячому лісі, стільки користі для живої системи. А потім, виконавши свою функцію, сплять ввесь рік під землею та під охороною крони лісових дерев. Залишіть цю красу для лісу та його мешканців!
 
 
Міжрегіональне Центрально-Західне управління лісового та мисливського господарства