21 березня – міжнародний День лісів

person access_time20.03.2023 21:44 categoryЗагальні новини
 
21 березня світова спільнота відзначає міжнародний День лісів. Лісівники всієї України традиційно у цей день проводять різноманітні акції: садять ліс, залучаючи громадськість, учнівські лісництва, проводять уроки природи, озеленюють населені пункти.
Адже ліс – це легені нашої планети. Про нього лісівники України дбають 365 днів на рік. Проте у свято особливо важливо ще раз нагадати суспільству про важливість кожного дерева у житті людини! Цього року вкотре лісівники приєднуються до виконання програми Президента України «Зелена країна». За три роки в рамках цієї програми в державі буде висаджено 1 млрд. дерев і збільшено за 10 років площу лісів України на 1 млн. га.
Лісові масиви Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей (Центрально-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства) мають площу 889,4 тис. га, з них 629,9 тис. га – це лісові масиви у користуванні філій ДП «Ліси України» (Центральний лісовий офіс), 259,5 тис. га - інших лісокористувачів.
Основною лісотвірною породою у лісових насадженнях філій є дуб звичайний (60%). За породами у лісах переважають твердолистяні насадження - 82,2%, хвойні - 13,6%, решта 4,2% - м'яколистяні породи. Ліси філій складаються переважно з середньовікових насаджень, яких майже 50%.
Давайте згадаємо, чому ліси є такими важливими.
- Ліси - легені планети. Вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень.
- Ліс - середовище проживання приблизно 3/4 усіх видів рослин, тварин і грибів, що існують на нашій планеті.
- Ліс - джерело деревини і продуктів її переробки, харчових і лікарських ресурсів та інших матеріальних цінностей. 
- Понад 25 тисяч найменувань промислових виробів і товарів народного споживання виробляють тепер з деревини і з кожним роком їхня кількість збільшується.

Чи знаєте ви, що:
- За площею лісів Україна посідає восьме місце в Європі.
- Загальна площа земель лісового фонду України становить 10,8 млн. га, з яких 9,7 млн. га вкрито лісовою рослинністю, а це 15,7% від території України (в 1946 році вона становила 10,3%).
- За 50 останніх років лісистість України зросла майже в 1,5 рази.
- Оптимальна лісистість для нашої держави має сягати 19-20%.
- Потрібно щорічно саджати в державі по 60-80 тис. га, щоб лісистість України складала 20% від загальної площі.
- У лісах України домінують сосна, дуб, бук, ялина, граб, береза, вільха, ясен і ялиця. Хвойні насадження займають 42% загальної площі, в т. ч. сосна 33%, твердолистяні породи - 43%, зокрема дуб і бук - 32%, м'яколистяні - 1%.
Для ведення лісового господарства ліси надані в постійне користування філіям ДП «Ліси України» (68%), Міністерству аграрної політики (17%), Міноборони - 2%, ДСНС - 2%, Мінприроди - 1%, Мінтрансінфраструктури - 1%, іншим відомствам (2%).
Щодня лісівники України сумлінно виконують свою основну роботу, навіть у складні воєнні часи, попри страшне лихо та руйнації, які несе російський загарбник на тимчасово окуповані території України.


Центрально-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства